PROJEKAT IZUZETNE ŽENE SRBIJE: Na fasadi Hale sportova u Kruševcu OTKRIVEN MURAL VERE NIKOLIĆ
Foto: Kurir/Ž.M.

prvi u nizu

PROJEKAT IZUZETNE ŽENE SRBIJE: Na fasadi Hale sportova u Kruševcu OTKRIVEN MURAL VERE NIKOLIĆ

Srbija -

Na fasadi kruševačke Hale sportova, danas je u prisustvu ambasadora Holandije Jousta Reintjesa i gradonačelnice Jasmine Palurović. otkriven mural svetski proslavljene sportistkinje Vere Nikolić, atletičarke koja je poslednje tri decenije svoga života provela u Kruševcu.

Ovaj mural je prvi u nizu od 10 koji su posvećeni izuzetnim ženama Srbije. Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom Grad i lokalnom samoupravom, finansirala je izradu i postavljanje murala u Kruševcu, što je deo šireg projekta „Izuzetne žene Srbije“.

Kruševac, mural, Vera Nikolić
foto: Kurir/Ž.M.

Cilj projekta koji realizuje Holandska ambasada je podizanje svesti građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava i na taj način doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu. Centar za ženske studije je uradio istraživanje na osnovu kojeg je identifikovano 10 žena čija dostignuća ih proslavljaju, pre svega u njihovim rodnim mestima, mestima gde su stvarale i radile, a potom i u celoj zemlji. Vera Nikolić bila je prvakinja Balkana i Evrope u trci na 800 metara.

Za sportistkinju godine u celoj Jugoslaviji proglašena je 1966. Dve godine nakon toga, postavila je svetski rekord na 800 metara. U nastavku karijere, osvojila je još jednu evropsku bronzu i zlato, a svoje znanje, kao trener, prenosila je i na mlađe generacije u Kruševcu. Na javnom pozivu odabrani su street art umetnici, a mural Vere Nikolić oslikala je akademska slikarka iz Paraćina Marija Savić – Komarac. Diplomirala je Zidno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, sa zvanjem mastera u oblasti izrade murala.

Kruševac, mural, Vera Nikolić
foto: Kurir/Ž.M.

Uradila je, pored ostalih, murale Dragoslava Mihailovića i Gavrila Principa u Ćupriji i Dobrila Nenadića u Arilju. Otkrivanju murala prethodila je debata u Kulturnom centru posvećena položaju žena u sportu i društvu uopšte. Osvrt na položaj žena iz ugla gradonačelnice dala je Jasmina Palurović, predstavnice lokalnih organizacija: Alternativni centar za devojke Aneta – Pantelić i Udruženje žena „ Peščanik“ Snežana Jakovljević govorile su o vidljivosti žena iz lokalne perspektive, a tema izlaganja Zorice Mršević, aktivistkinje za ljudska prava, je bila različiti aspekti ženskog iskustva u sportu.

Prisutnima se obratio i ambasador Joust Reintjes, ambasador Holandije, kao i psihološkinja Kristina Jevtić, atletičarka iz Kruševca, državna rekorderka u trčanju na 400 metara, koju je trenirala slacvna Vera Nikolić. Dragocene detalje iz 46 godina zajedničkog života sa Verom, vrlo emotivno je kazivao njen suprug Pajo Ćasić.

Kurir.rs/M. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track