OVE GODINE GRAD DAJE SKORO 30 MILIONA DINARA: Loznica nastavlja ulaganje u zaštitu životne sredine (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

ODLAGANJE OTPADA

OVE GODINE GRAD DAJE SKORO 30 MILIONA DINARA: Loznica nastavlja ulaganje u zaštitu životne sredine (FOTO)

Srbija -

Sve dok ne počne odlaganje svog komunalnog otpada na buduću regionalnu deponiju Grad Loznica nastaviće da koristi gradsku koja se nalazi na obali rečice Štire, na oko pola kilometra od prvih kuća i dva od centra grada. Ona je do pre desetak godina bila smetlište, ali je od prve faze sanacije koja je trajala tokom 2011. i 2012. godine do danas dovedena u znatno bolje stanje.

Prema rečima direktora KJP "Naš dom" Janka Aleksića, za 12. fazu sanacije gradske deponije u ovogodišnjem lokalnom budžetu predviđeno je 27,2 miliona dinara, koliko i prošle godine, dok su dva i po namenjena za sanaciju divljih deponija.

Loznica, deponija
foto: Kurir/T.I.

- Grad Loznica je i lani značajna finansijska sredstva uložio kako bi se deponovanje komunalnog otpada na gradskoj deponiji obavljalo u skladu sa prihvaćenim standardima. Sanaciju radimo u kontinuitetu i našu smo deponiju sredili tako da nema regionalnih deponija koje izgledaju ovako. Ova deponija biće korišćena sve dok Loznica ne počne odlaganje komunalnog otpada na buduću regionalnu deponiju - objašnjava Aleksić.

Tokom prošle godine, od aprila do kraja decembra, na lozničku deponiju odloženo je oko 40.000 tona komunalnog otpada, a za sanaciju utrošeno 11.000 m3 gline, 6.000 m3 prirodnog šljunka kao i 1.100 m3 humusnog zemljišta kojim su prekrivene površine na kojima otpad više neće biti odlagan. Uporedo sa uređenjem gradske ’’Naš dom’’ radi na uklanjanju divljih deponija. Preduzeće je svojevremeno uradilo njihov katastar i na području 56 lozničkih mesnih zajednica evidentiralo ih je 46 na ukupnoj površini od oko 20.560 kvadratnih metara, a njima se, kako je procenjeno, nalazilo oko 38 hiljada kubnih metara svakojakog otpada. Lani su očišćene četiri divlje deponije, velika na "Jarcanu", u Lozničkom Polju, jednua u krugu "Celuloze", nekadašnje fabrike HK "Viskoza", u Lešnici kao i pored groblja u Krajišnicima, a sa tih mesta uklonjeno je oko 3.000 m3 svakojakog otpada. Aleksić ističu da je na tim mestima prostor sada uređen, a divljih deponija je sve manje i najveći broj lokacija sa kojih su uklonjene prethodnih godina ostao je čist i ne podseća na mesta gde se nekada nekontrolisano odlagalo smeće.

Loznica, deponija
foto: Kurir/T.I.

U Loznici je komunalni otpad odlagan na površini od oko devet hektara koja sada ima nov izgled, sistematsko uređenje prostora dalo je rezultata i lokalna samouprava nastaviće sa sanacijom gradske deponije sve dok se ne stvore uslovi za njeno zatvaranje. Tada će uslediti sadnja rastinja i uređenje te površine, a gradska uprava će odlučiti za šta će ona biti iskorišćena.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track