SELO KOD LOZNICE NAZVALI SU PO NJOJ A SUDBINA JOJ JE BILA JEZIVA: Kraljicu Dragu umotali u zavesu i mrtvu bacili s prozora dvora
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

između slave i anateme: dvorska dama i kraljica

SELO KOD LOZNICE NAZVALI SU PO NJOJ A SUDBINA JOJ JE BILA JEZIVA: Kraljicu Dragu umotali u zavesu i mrtvu bacili s prozora dvora

Srbija -

Imala je znamenito poreklo, viši nivo obrazovanja, čak i za današnje prilike, govorila nemački jezik, prevodila i pisala. Sigurno je kraljica Natalija Obrenović ne bi uzela za svoju dvorsku damu da je Draga imala takve moralne karakteristike kakve su joj pripisivali protivnici

LOZNICA - Izložba ‘’Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“ iz Muzeja rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca otvorena je u Muzeju Jadra u okviru manifestacije ‘’Svet žena’’.

Autori izložbe su Ana Ranković, viša kustoskinja istoričarka umetnosti i Aleksandar Marušić, viši kustos istoričar, a organizatori Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ i Biblioteka Vukovog zavičaja koja je inicirala gostovanje ove izložbe.

Kraljica Draga Obrenović, ili Draga Lunjevica, Draga Mašin, rođena je u Gornjem Milanovcu 11. septembra 1866. kao ćerka Pante i Anđe Lunjevice i kao jedna od značajnijih ličnosti moderne srpske istorije zaslužila je ovakvu izložbu i pažnju, kaže Marušić.

Loznica, Kraljica Draga, Draga Mašin
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Prema njegovim rečima to je kompleksna izložba puna dokumenata i eksponata koja hronološki prikazuje sudbinu kraljice Drage. Izložene su brojne fotografije iz raznih perioda njenog života, pisana dokumentacija o njoj i Obrenovićima, razni originalni predmeti kao što su njen jastuk, posuđe iz takovskog dvorca i deo zavese u koju su ona i kralj Aleksandar posle ubistva u Majskom prevratu 1903. bili umotani i bačeni sa prozora spavaće sobe.

Tu je i nakit iz TV serije o Obrenovićima, koji je nosila glumica Ljiljana Blagojević, replike originala, a najveći eksponat je slika kraljice Drage, reprodukcija originalnog rada Paje Jovanovića iz 1901. sa istovetnim ramom, koja se čuva u Istorijskom muzeju Srbije.

Loznica, Kraljica Draga, Draga Mašin
foto: Kurir.rs/T. Ilić

– Posle 1903. o kraljici Dragi postojala je neuravnotežena priča gde se sve ono što je u poslednjih 150 godina bilo loše pripisivalo njoj. Ovom izložbom nismo je neumereno hvalili, već smo se samo vodili objektivnošću. Da prikažemo i ono što je bilo dobro kod nje, da je bila običan čovek sa manama i vrlinama kao i njen moral, koji koliko god je osporavan, nije bio takav.

1 / 8 Foto: Kurir.rs/T. Ilić

Imala je znamenito poreklo, viši nivo obrazovanja, čak i za današnje prilike, govorila nemački jezik, prevodila i pisala. Sigurno je kraljica Natalija Obrenović ne bi uzela za svoju dvorsku damu da je Draga imala takve moralne karakteristike kakve su joj pripisivali protivnici.

Loznica, Kraljica Draga, Draga Mašin
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Kada postaje kraljica ne možemo reći da nije imala određenih političkih ambicija, ali njen najveći problem bio je što nije mogla imati poroda i u njoj su protivnici Obrenovića videli pogodnu osobu za obračun sa tom porodicom. U prvi mah, prema nekim saznanjima, ona i Aleksandar nisu trebali biti ubijeni, već samo proterani, ali se desilo drugačije. Ova izložba govori o svemu tome – objasnio je Marušić.

Loznica, Kraljica Draga, Draga Mašin
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Izložba je premijeru imala novembra 2020. u Gornjem Milanovcu, Loznica je peti grad gde gostuje, pozvana je na još nekoliko mesta i videće je i publika u Foči i Trebinju. Lozničani izložbu mogu posetiti do 17. aprila i saznati nešto više o kraljici po kojoj se nazvano i lozničko selo Draginac.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track