SKORO NIJEDAN SAOBRAĆAJNI ZNAK U SRBIJI NE VAŽI! Razlog je neobičan, a može VOZAČE DA SPASI OD KAZNE (FOTO)
Foto: Shutter

Nije zgoreg znati

SKORO NIJEDAN SAOBRAĆAJNI ZNAK U SRBIJI NE VAŽI! Razlog je neobičan, a može VOZAČE DA SPASI OD KAZNE (FOTO)

Društvo -

Najviše vozača u Srbiji je u prekršaju zbog prekoračenja brzine, ali bilo je i slučajeva kada ne poštuju znak prvenstva prolaza, kad ne stanu na "stop", a da ne govorimo kada namerno ignorišu oznaku za jednosmernu ulicu samo da bi "napravili prečicu". I sve to je neretko dovodilo do tragičnih posledica.

odron, saobraćaj, 0311408710, OBRISANA JE SA PROFIMEDIE
foto: Profimedia

Bez ikakve želje i namere da podstičemo takvo bahato ponašanje, koje najoštrije osuđujemo, ovde ćemo ukazati samo na zakonsku neusklađenost sa praksom. Ovim tekstom se obraćamo isključivo onima koji, recimo, prekorače brzinu za desetak kilometara na sat i kada za to moraju da plate kaznu. Oni koji praktikuju nasilničku vožnju - oni velika opasnost po sve i njih treba najoštrije sankcionisati!

Zakon, saobraćaj, pojasevi, policija, kazne, vezivanje, vozači
foto: Fonet

Saobraćajni znakovi u Srbiji, jednostavno rečeno, nisu u skladu za zakonskim normama. A razlog je krajnje neobičan. I može da pomogne pri pravdanju kod sudije za prekršaje.

- Kod nas ne važi skoro nijedan saobraćajni znak! Zakonodavac je naložio da svaki saobraćajni znak bude postavljen pod uglom od 87 stepeni. To se u praksi uopšte ne poštuje. Prema tome, možda je samo pet odsto saobraćajnih znakova regularno i važeće - objasnio je za Kurir profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić i dodao da je zakon pun pravila koja naši ljudi ne razumeju i ne tumače dobro.

Profesor Milan Vujanić
Profesor Milan Vujanićfoto: Beta

Možda nekome zvuči bezbeveze, ali kad nešto nije po zakonu (mislimo na ove primere) - onda ne možete biti ni krivi. Možete da zatražite veštačenje saobraćajnog znaka, na primer za brzinu, ili sami da izmerite pod kojim je uglom i to dokumentujte fotografijama ili snimcima. Ako nije poboden kako zakonodavac nalaže, možete da kažete da ga niste dobro uočili. Jednostavno, nije džaba napisano 87 stepeni. Zašto nisu napisali od 80 do 90 stepeni? I nije ova informacija za bacanje. Probajte, ne može da škodi.

Kurir.rs

Bonus video:

03:11

KOREN SVIH PROBLEMA BAHATIH VOZAČA LEŽI U STAVU! Jedino OVAKO uspećemo da edukujemo ljude o saobraćaju (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track