U Subotici održan „Mali sajam sporta“
Foto: Promo/Strahinja Babović

U Subotici održan „Mali sajam sporta“

Srbija -

Subotica je danas bila domaćin „Malog sajma sporta“, jednodnevne manifestacije koja je održana u organizaciji Sportskog saveza Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza grada Subotice i subotičke lokalne samouprave. „Malom sajmu sporta“, na kome je u cilju promovisanja bogate sportske ponude ovog grada i zdravog načina života na centralnom gradskom trgu svoj rad predstavilo više od trideset sportskih kolektiva sa preko 300 članova, prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Žugić, predsednik Sportskog saveza Srbije (SSS) Davor Štefanek, generalni sekretar SSS Goran Marinković, potpredsednik SSS Damir Mikec, savetnik u Savezu Siniša Radanović, generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine Mladen Stojšin i predsednik Sportskog saveza Subotice Sreten Damnjanović.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Promo/Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na otvaranju manifestacije, kazao da mu je zadovoljstvo kada Subotici u goste dođu predstavnici Ministarstva za omladinu i sport i Sportskog saveza Srbije da im se, kako je rekao, „kao grad pohvalimo našim sportskim duhom“.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Promo/Strahinja Babović

„Imamo i čime da se pohvalimo, jer naši sportisti svojim rezultatima stalno potvrđuju zbog čega je Subotica ’grad sportova’. Sportsko društvo Spartak je najveće sportsko društvo u državi Srbiji, broji 28 klubova od kojih se devet takmiči u najjačim ligama u našoj zemlji. Imamo prvaka Srbije u ženskom fudbalu, rvanju i dizanju tegova, a kuglaši nam se bore za tu četvrtu titulu. Zaista za ponos“, istakao je Bakić.

Dodao je da ovaj grad ima i niz veličanstvenih sportista, osvajača evropskih i svetskih odličja.

„Subotica je dala i 14 osvajača olimpijskih medalja. Podsetiću da su Joška Takač, Tihomir Bata Ognjanov i Dušan Maravić osvojili olimpijske medalje u fudbalu, Refik Memišević, Momir Petković i Davor Štefanek u rvanju, Eleonora Vild, sada Đoković, i Nikola Kalinić u košarci, dok je Đula Mešter osvajač dve olimpijske medalje u odbojci. Ovo su imena koja svaki gradonačelnik mora da zna i da ih izgovara sa velikim poštovanjem, jer oni su najveći ambasadori ovoga grada i najveće patriote ove države“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da je saradnja lokalne samouprave, Sportskog saveza grada Subotice, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Sportskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta izuzetno dobra, i da se kroz tu snažnu saradnju i zajednički rad na unapređenju sportske infrastrukture obezbeđuje prostor da se mladi uključe u sportske aktivnosti.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Promo/Strahinja Babović

„Lokalna samouprava se trudi da isprati sportske rezultate svojih klubova, udruženja i sportista. I zato smo ove godine u budžetu za sport opredelili rekordnih 124,58 miliona dinara, što je čak 50 miliona dinara više nego prethodne, 2021. godine. I grad će uvek da se trudi da obezbedi sve uslove za naše mlade, za sportiste, sportske klubove i sportska udruženja“, naglasio je Bakić.

Naveo je da grad Subotica ima i dugu tradiciju u organizaciji dodele nagrada najboljim sportistima i sportskim kolektivima.

„Tradicionalna akcija ’Sportista godine Subotice’ u našem gradu organizuje se još od 1961. godine, a pre nekoliko dana podeljena su priznanja ’Medalja Lajoša Vermeša’. To je bio sportski brend, sportsko ime toga vremena i pionir u oživljavanju olimpijskog duha ovoga grada. Subotica ima čime da se ponosi. Grad će se truditi da i ubuduće, zajedno sa resornim ministarstvom i pokrajinskim sportskim organima, obezbedi što je moguće bolje uslove za bavljenje sportom. Smisao današnjeg okupljanja jeste da se što više mladih uključi u sportske aktivnosti, da vodi zdrav život i da nauči sve one vrednosti života koje su ispravne“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Promo/Strahinja Babović

Snežana Žugić se zahvalila na gostoprimstvu gradonačelniku Stevanu Bakiću i Davoru Štefaneku i podsetila na bogatu i dugu tradiciju subotičkog sporta.

„Vidim i veliku perspektivu da sportisti Subotice nastave sa osvajanjem medalja i postavljanjem novih rekorda, jer imaju predivnu podršku i uzore u svom gradu. A, Ministarstvo će uvek biti tu da pomogne grad Suboticu, njene sportiste i njene mlade“, rekla je Snežana Žugić.

Manifestaciju je svečano otvorio Davor Štefanek koji je, tom prilikom, izrazio zahvalnost svima onima koji su doprineli da se danas u Subotici uspešno organizuje „Mali sajam sporta“.

„Zahvaljujem se i roditeljima, bakama i dekama svih mladih sportista na podršci koju im pružaju i vremenu koje za njih izdvajaju, kao i njihovim trenerima koji se maksimalno trude da im prenesu svoje znanje kako bi sport u Subotici podigli na još viši nivo. Ovi mališani imaju uzore, jer Subotica zaista ima velike šampione i bogatu sportsku tradiciju. Hajde da tu tradiciju i dalje negujemo, neka vas ne mrzi da idete u sportske hale, na strunjače, na fudbalske terene, jednostavno da se bavite sportom koji je izuzetno važan“, rekao je, između ostalog, Davor Štefanek.

1 / 13 Foto: Promo/Strahinja Babović

Program „Malog sajma sporta“ obogatila su predavanja koja su, u Velikoj većnici Gradske kuće, održali doc. dr Srđan Marković, u ime organizacije Aktivnija Srbija na temu „Osnove kondicionog trenera sportista“, i prof. dr Milica Vukašinović Vesić, u ime Antidoping agencije Republike Srbije sa temom „Osnove borbe protov dopinga u sportu".

Na centralnom gradskom trgu, pedeset mališana iz Predškolske ustanove „Naša radost“ vežbalo je uz Savez za predškolski sport i fizičku aktivnost u okviru projekta „Sport je važan da bi bio zdrav i snažan“. Davor Štefanek i Damir Mikec razgovarali su sa najmlađima na temu „Kako se postaje šampion“.

U okviru „Malog sajma sporta“, gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima sastao se, u Zelenoj sali Gradske kuće sa Snežanom Žugić, Davorom Štefanekom, Goranom Marinkovićem, Damirom Mikecom, Sinišom Radanovićem i Sretenom Damnjanovićem.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, gradonačelnik Bakić je zajedno sa saradnicima i gostima obišao mini-terene na kojima su sportski klubovi, škole sportova i sportska udruženja predstavili svoj rad. „Mali sajam sporta“ u Subotici je održan po treći put.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track