Gradonačelnik Bakić uručio priznanja najboljim mladim matematičarima na okružnim takmičenjima
Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić uručio priznanja najboljim mladim matematičarima na okružnim takmičenjima

Srbija -

Učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Severnobačkog upravnog okruga, koji čine Grad Subotica i opštine Bačka Topola i Mali Iđoš, koji su na nedavno održanim okružnim takmičenjima iz matematike ostvarili najbolje rezultate danas su, u Subotici, uručena priznanja. Prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, u okviru koje je diplomama i pohvalama nagrađeno oko 60 osnovaca i dvadesetak srednjoškolaca, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je ova lepa godišnja smotra matematičkih talenata postala tradicija za Suboticu i da zaista želi da se zahvali svima u ovom gradu koji tome doprinose.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Kao i ostale plemenite nauke, matematika je od davnina izuzetno važna za svako društvo i sve zajednice tokom istorije. Naša zemlja je uvek bila zavičaj talentovanih matematičkih umova, od anonimnih genija koji su projektovali srednjovekovne manastire, preko Petrovića, Milankovića, Pupina, do današnjih mladih svetskih šampiona na matematičkim olimpijadama. U dobrom ste društvu naši mladi Subotičani, a vašem gradu i državi izuzetno su potrebni vaši talenti i vaša vrednoća“, naglasio je Bakić.

Istakao je da srednje škole u Subotici pružaju velike mogućnosti za razvoj njihovih znanja, a da su tu, kasnije, i Ekonomski i Građevinski fakultet u Subotici gde mogu da postanu vrhunski naučni radnici, poput, kako je rekao, cenjenog dekana Ekonomskog fakulteta Nebojše Gvozdenovića koji predvodi Društvo matematičara Subotice.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Tu i Visoka tehnička škola, a i Novi Sad i Beograd imaju mnogo da vam ponude. Ono što vas ja, kao vredne i pametne mlade ljude, svoje sugrađane molim, jeste da pokušate svoje talente da primenite najpre u našem gradu. Da studirate ovde ili da nam se vratite sa studija i date svoj doprinos razvoju informatičkog društva u nekoj od sjajnih IT kompanija u Subotici, ili da se bavite logistikom u Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’, arhitekturom u nekoj od građevinskih firmi, pa i da prenosite kao profesori i nastavnici nekim novim matematičkim klincima vašu ljubav prema plemenitoj nauci koja pokreće civilizaciju i koja će biti važnija u 21. veku nego ikada do sada. Zahvaljujem vam se na radu i trudu, česitam vam na uspesima i želim vam još mnogo novih znanja, usvaršavanja, takmičenja i pobeda“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Svečanoj dodeli priznanja prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, predsednik Društva matematičara Subotice i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, prof. dr Nebojša Gvozdenović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović, direktor Osnovne škole „Kizur Ištvan“ Dejan Anđelković, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“ Željko Rajčić i predsednik Komisije za matematička takmičenja Ljubica Kiselički, kao i roditelji, nastavnici i profesori nagrađenih učenika.

Okružna takmičenja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola održana su u Subotici: za osnovce od četvrtog do osmog razreda u Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“, a za srednjoškolce u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“. Na državno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola, sa Okružnog takmičenja u Subotici plasman je izborilo sedam srednjoškolaca.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, dodeljene su i diplome učenicima subotičkih srednjih škola koji su na gradskom takmičenju iz matematike ostvarili najbolje rezultate, a kojima ta priznanja zbog pandemije virusa korona nisu uručena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track