SRPSKA HEROINA MILUNKA SAVIĆ: U Loznici otvoren pesnički konkurs
Foto: Facebook

Prvi put u Loznici

SRPSKA HEROINA MILUNKA SAVIĆ: U Loznici otvoren pesnički konkurs

Srbija -

Prvi nagradni pesnički konkurs pod nazivom "Srpska heroina Milunka Savić" od danas je otvoren u Loznici, a raspisuju ga Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918 – Podrinje-Loznica i loznički fotograf Momir Savić. Pravo učešća imaju svi osnovci i srednjoškolci sa područja Srbije.

Konkurs traje tri meseca, sve do Vidovdana, a stručni žiri će radove pregledati najkasnije do 15. avgusta ove godine i putem medija i društvenih mreža saopštiti odluku o nagrađenima. Kako su organizatori naveli "cilj konkursa je čuvanje sećanja na srpske junake iz Velikog rata, a posebno na Milunku Savić, najodlikovaniju ženu svih svetskih armija, učesnika Prvog svetskog rata".

Zainteresovani jednu ili više pesama treba da šalju na mejl adresu: deda_mo@yahoo.com, a na fejsbuk stranici Deda Mo Momir Savić mogu naći više pojedinosti.

Biće nagrađena tri rada, prva nagrada iznosi 100 evra, druga 70 i treća 50 u dinarskoj protivvrednosti. Predviđeno je da dva učesnika budu specijalno pohvaljena i nagrađena diplomom i majicom sa likom Milunke Savić koju će dobiti svi nagrađeni. Organizator je precizirao da će nagrade biti uručene i pesme pročitane prilikom obeležavanja 108. godišnjice Gučevske bitke, kod spomen-kosturnice na Gučevu u septembru ove godine.

Ova hrabra žena, Milunka Savić se krijući svoj identitet pod imenom Milun Savić, junački borila u Balkanskim ratovima, a posle njih i u Prvom svetskom ratu. Bila je ranjena četiri puta, za svoje junaštvo dobila je ordene - Legiju časti, Karađorđevu zvezdu sa mačevima i postala jedina žena nosilac francuskog odlikovanja Ratni krst sa zlatnom palminom granom. Umrla je u oktobru 1973. godine.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track