KRAGUJEVČANIN UPECAO SOMA OD 106 KILA! Zver mu sat vremena vukla čamac: Adrenalin mi skočio na maksimum, o ovome nisam ni sanjao
Foto: Printscreen Youtube

KRAGUJEVČANIN UPECAO SOMA OD 106 KILA! Zver mu sat vremena vukla čamac: Adrenalin mi skočio na maksimum, o ovome nisam ni sanjao

Srbija -

Na istom delu Gružanskog jezera, gde je 11. septembra prošle godine pomogao drugu Velimiru Radakoviću da savlada soma teškog 82 kilograma, Slobodan Jokićević je juče uhvatio ribu svog života.

Posle sat vremena borbe iz jezerskih dubina na potezu Radmilovići izvukao je u čamac soma - teškog 106 kilograma i dugog dva i po metra. Ne pamti se na hidroakumulaciji kod Knića da je iko ikada ranije ulovio veću ribu na varalicu. Ovakvi kapitalci uopšte se i retko love u našim vodama, naročito varaličarskim priborom.

Slobodanu, kome je najveći ulovljeni som do sada bio težak 12 kilograma, ovo je bio prvi ovogodišnji izlazak na vodu, a grdosiju je upecao štapom koji je kupio prošle jeseni i do juče ga nije koristio.

- Maštao sam da ulovim soma od 50-60 kilograma, o većim nisam ni razmišljao ni u najuđim snovima. Naročito o ovolikim – kaže Slobodan.

Ne samo da je pre pola godine asistirao Velimiru u vađenju ribe koja ih je dva i po sata vukla jezerom i umalo im nije prevrnula čamac, nego mu je i poklonio varalicu na koju se neman polakomila. Dvojica ribolovaca iz Kragujevca juče su zajedno otišli na pecanje, ali su zamenili uloge. Ovaj put Velimir je Slobodanu darivao varalicu, a kasnije mu pomogao u izvlačenju soma.

- Na pecanje sam otišao neispavan, pravo iz treće smene. Jezero je bilo mirno, dan kao stvoren za ribolov. Šest-sedam puta sam prethodno zabacio varalicu – priča Slobodan Jokićević za Blic.

Sledeći zabačaj i – varalica se ukočila. Mislio je da je zakačila za ogroman panj. Par trenutaka kasnije osetio je na štapu otpor koji do tada nije. Dva puta je i kontrirao. Znao je da je som, ali pogrešno cenio da je težak 20-ak kilograma.

- U tim trenucima stresao me je adrenalin kao nikada ranije, iako je riba bila višestruko veća nego što sam mislio. Posle 25 minuta borbe uspeo sam da ga dignem na površinu i čim se onoliki ukazao rekao sam drugu: „Veljo, stotka“. Tad je adrenalin skočio na maksimum – kaže Jokićević.

Sat vremena je gružanska ala vukla čamac u kome su bila dvojica ribolovaca. Slobodan je prošle godine na istom mestu na štapu imao soma od 50-60 kilograma koji je uspeo da pokida najlon. Ovoga puta imao je jači pribor, ali nije bio siguran da li će i on izdržati ovaku ribu. Naposletku, kapitalac se predao.

- Da sam ovolikog soma zakačio letnjim mesecima teško da bih ga izvukao jer bi on pružio mnogo jači otpor. Sada je voda hladna i riba još nije u punoj snazi. Inače, lovom soma sam relativno počeo da se bavi, pre toga uglavnom sam jurio smuđa. Još uvek sam u ovoj vrsti ribolova – iskren je ribolovac rekorder iz Kragujevca.

(Kurir.rs/Blic, FOTO: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track