Veliki požari kod Prokuplja i Surdulice, nastala panika!
Foto: Pozar, Srbija, Tanjug

Veliki požari kod Prokuplja i Surdulice, nastala panika!

Srbija -
U vatrogasno spasilačkoj jedinici ističu da se požar velikom brzinom širi prema selu Novi Đurevac, i navode da u tom požaru gori nekoliko hektara suve trave, niskog rastinja i šume

PROKUPLJE/SURDULICA - U ataru sela Rgaje u opštini Prokuplje izbio je veliki požar koji preti da zahvati nekoliko stambenih objekata, rečeno je u vatrogasno spasilačkoj jedinici u tom gradu.

U vatrogasno spasilačkoj jedinici ističu da se požar velikom brzinom širi prema selu Novi Đurevac, i navode da u tom požaru gori nekoliko hektara suve trave, niskog rastinja i šume.

Pored vatrogasaca, požar gase i pripadnici Vojske Srbije, koji će tokom cele noći ostati da se bore sa vatrenom stihijom i spreče da zahvati kuće i objekte.

U selu Rgaje kod Prokuplja živi oko 50 mahom starijih stanovnika, a u selu Novi Đurevac, prema kojem se vatrena stihija trenutno širi, ima oko 100 stanovnika.

U međuvremenu, požar u selu Prepolac, kod administrativnog prelaza Merdare kod Kuršumlije, lokalizovan je, ali vatra na nekoliko mesta i dalje tinja.

Vetar i nepristupačan teren otežavaju gašenje vatre, koja je, prema rečima nadležnih službi, došla sa Kosovske strane, i zahvatila je nekoliko hektara šume, niskog rastinja i suve trave.

Surdulica je obavijena dimom od požara koji bukti u borovoj šumi na obližnjem brdu, a stanovništvo je u panici.

Predsednik te opštine Novica Tončev rekao je da požar gase vatrogasi iz Surdulice, Vladičinog Hana i Vranja. "Uključili su se i pripadnici komunalnih službi i Vojske Srbije, ali teren je veoma nepristupačan. Spasili su nekoliko objekata i mislim da su uspostavili kontrolu", kazao je Tončev.

Meštanka Surdulice Marijana Ivanović, čija se kuća nalazi u blizini autobuske stanice u Surdulici rekla je Beti da je cela varoš obavijena gustim dimom.

"Od velike vatre deli me put i stotinak metara vazdušne linije. Vrelo je i u samoj kući, a dim štipa oči. Sve komšije su izašle na ulicu i mole se bogu da ne dune vetar", kazala je Ivanovićeva. Na toj lokaciji je i pre desetak dana buktao požar, ali je brzo bio ugašen.

Gori i kod Lučana

U selu Vučkovica kod Lučana noćas je izbio veliki požar koji je zahvatio najmanje pet hektara šume, kazao je Tanjugu načelnik opštinskog Sektora za vanrendne situacije Dragiša Broćić.

On je istakao da je požar buknuo nešto posle 23 sata u selu Vučkovici i da ima ugroženih domaćinstava na području zahvaćenom vatrom.

Broćić je rekao da su odmah po dojavi o pojavi vatre krenule vatrogasne ekipe iz Guče, Čačka i Ivanjice da gase požar.

"Ono što je loša okolnost je da helikopterima noću ne možemo gasiti vatru, tako da će na terenu dejstvovati samo vatrogasne ekipe uz pomoć meštana", dodao je Broćić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track