TRADICIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA: U Orašju održano 63. takmičenje pevača amatera "Na izvoru kraj kisele vode"
Foto: Kurir/Ž. M.

TRADICIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA: U Orašju održano 63. takmičenje pevača amatera "Na izvoru kraj kisele vode"

Srbija -

U Domu kulture u Orašju održana je tradicionalna, 63. po redu, manifestacija "Na izvoru kraj kisele vode", u organizaciji Mesne zajednice Orašje i KUD "Vuk Karadžić" iz Orašja, a pod pokroviteljstvom opštine Varvarin. Takmičenje pevača amatera je prvi put održano u ovom podjuhorskom selu daleke 1958. godine i spada u red najstarijih u Srbiji.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednice opštine Dejan Milanović poželevši da ovo takmičenje traje još mnogo godina i da se što više pažnje posvećuje negovanju tradicije i narodnog stvaralaštva.

Orašje
foto: Kurir/Ž. M.

"Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u našem kraju i drago mi je da Orašje to ceni i neguje dobru pesmu i dobru igru. Sedamdeset godina postojanja KUD "Vuk Karadžić" je za svaku pohvalu. Želim vam dobro zdravlje i da uživate u dobroj pesmi", izjavio je zamenik čelnice lokalne samouprave.

Na ovoj smotri interpretatora izvorne narodne muzike učestvovalo je 10 pevača amatera, a pobedila je Kristina Damnjanović iz Kruševca, koja je nastupila sa pesmom Usnije Redžepove "Samo pesma zna". Drugo mesto je osvojio Stefan Vasić iz Trstenika, a treća je bila Aleksandra Kostić iz Šavrana.

Orašje
foto: Kurir/Ž. M.

Kristina Damnjanović se pevanjem bavi od pete godine, do sada je nastupala na raznim kulturnim manifestacijama, a u Orašju je već osvajala nagrade prethodnih godina.

"Meni je najvažnije učestvovati, pobeda je stvarno najmanje bitna, a naznačajnije je druženje na ovakvim manifestacijama", izjavila je pobednica.

Orašje
foto: Kurir/Ž. M.

U revijalnom delu programa nastupili su članovi KUD "Vuk Karadžić", estradni umetnik iz Kruševca Borko Milenković Boki i poznati harmonikaš Milan Kuta Jovanović, kao i mladi harmonikaši Mladen Milošević iz Globara i Nikolina Đukić iz Gornjeg Katuna, a sve takmičare pratio je orkestar Dalibora Đukića.

Članovi žirija su bili Slavoljub Živadinović, mr Aleksandar Vasić i Borko Milenković Boki, a pored opštinskog rukovodstva, prisustvovale su i delegacije mesnih zajednica Selo Varvarin i bratske MZ Dugo Polje iz Republike Srpske.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track