02:49

DA LI JE OVO NAJBIZARNIJI POSAO U SRBIJI? Mošo i njegova ćerka imaju POSEBAN TALENAT, pišu posmrtne govore

bizarno ili kreativno

DA LI JE OVO NAJNEOBIČNIJA PROFESIJA U SRBIJI? Mošo i njegova ćerka imaju poseban dar: PIŠU I ČITAJU POSMRTNE GOVORE

Srbija -

Mošo i njegova ćerka Sara iz Sombora imaju nesvakidašnju profesju - bave se profesionalnim pisanjem posmrtnih govora.

- Govor mora da bude sadržajan i da ima što više podataka o govorniku. Ali ne sme ni da bude predugačak i suvoparan - kaže mošo Novković.

On se oprobao i u čitanju poslednjeg slova pred pokop. Do sada ih je sastavio nekoliko stotina, a odnedavno mu se u poslu pridružila i ćerka Sara.

Mošo i Sara Novković
foto: Kurir televizija

- Ja i sama pišem poeziju u kojoj često spominjem i smrt i gubitak voljenih osoba. Tako se to nekako poklopilo da sam dobila ideju kako bismo mogli još bolje i emotivnije da radimo - kaže Sara Novković.

Bilo je situacija i kada je pokojnik za života pisao govor sam sebi i onda njegova porodica pozove Mošu da ga pročita prilikom sahranjivanja.

Nekada on sadrži samo nekoliko redaka, a kako kažu, uopšte nije reč o lakom poslu.

- Ljudi su veoma sramežljivi, što se njih tiče oni bi nekada želeli da je samo biografija, a mi se trudimo kroz razgovor da nam se više otvore i onda i oni budu zadovoljni - kaže Sara Novković.

Prema rečima Moša najteže je sa unučadima koji se opraštaju od svoje bake ili deke.

Mošo i Sara Novković
foto: Kurir televizija

- To su najteži trenuci koje ja moram da spomenem u govoru, a i ponekad meni unučad napišu tekst, koji ja moram da interpretiram, što bude veoma teško. Puno je emocija - kaže Mošo.

Mošo Novković kaže i da postoji mogućnost da u jednom momentu sve govore sažme u jedno delo, i tako napraviti hroniku, to jest, oproštajni govor od jedne epohe i naroda, koji je u to doba živeo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:12

NEPRISTUPAČNI PREDELI KAMENE GORE: Žitelji okovani snegom! Jedini posetilac POŠTAR a najbolji prijatelji VOLOVI (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja