MARKOVO KALE NIJE ZABORAVLJENO: Reč je o jednom od najstarijih spomenika u Vranju
Foto: Kurir/T.S.

Sanacija i revitalizacija srednjevekovnog utvrđenja nadomak Vranja

MARKOVO KALE NIJE ZABORAVLJENO: Reč je o jednom od najstarijih spomenika u Vranju

Srbija -

VRANJE - Srednjevekovno utvrđenje ,,Markovo Kale'' kod Vranja, proglašeno je za nepokretno kulturno dobro i kategorisano kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Reč je o jednom od najstarijih spomenika u gradu.

Grad Vranje pokrenuo je inicijativu za izradu projektne dokumentacije za izvođenje sanacionih i konzervatorsko-restauratorskih radova na arhitektonsko građevinskim strukturama srednjevekovnog utvrđenja ,,Markovo Kale''.

U toku su radovi na potpunom uklanjanju šiblja i visokog rastinja između trasa bedema i staze u njegovom podnožju, u cilju priprema za izradu projektne dokumentacije za izvođenje sanacionih i konzervatorsko-restauratorskih radova, a potom i revitalizacije i osposobljavanja tvrđave za uključivanje u tokove turističke privrede.

Na ovom poslu angažovani su radnici JKP ,,Komrad''.

Sledeća faza u pripremi dokumentacije za projekat Izvođenje sanacionih i konzervatorsko-restauratorskih radova na utvrđenju ,,Markovo Kale“ je arheološko istraživanje sa spoljašnje strane bedema, kako bi se otkrile i definisale njegove forme, a pre svega ostaci kula.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track