PRE TAČNO 81 GODINU: Hrabri rezervni poručnik Jugoslovenske kraljevske vojske sam branio kraljevačku poštu od neprijatelja
Foto: Kurir.rs/J.S.

NA DANAŠNJI DAN

PRE TAČNO 81 GODINU: Hrabri rezervni poručnik Jugoslovenske kraljevske vojske sam branio kraljevačku poštu od neprijatelja

Srbija -

KRALJEVO - Na današnji dan pre 81 godinu fašisti su u Drugom svetskom ratu okupirali Kraljevo. Tog 14. aprila 1941. godine, rezervni poručnik Jugoslovenske kraljevske vojske Žarko Tomić odbio je naredbu da se povuče i sam se suprotstavio neprijatelju braneći Poštu u centru grada na Ibru do poslednjeg daha.

Kako je zapisao počivši doajen jugoslovenskog novinarstva, Kraljevčanin Voja Blagojević, proleće je te 1941. godine stiglo u ovaj grad uz miris baruta i paljevine. Gorela su vojna skladišta i magacini, odjekivale eksplozije, leteli u vazduh mostovi i fabrička postrojenja. Nemačke jedinice su bile na prilazima grada, rasturena i demoralisana jugoslovenska vojska se u neredu povlačila i 14. aprila Nemci su ušli u Kraljevo.

Kraljevo, Žarko Tomić, pošta
foto: Kurir.rs/J.S.

- Toga dana, oko podneva, neimenovanom oficiru koji je sa četvoricom vojnika obezbeđivao gradsku Poštu, stigla je naredba za hitno povlačenje. On je otpustio svoje vojnike i sam ostao u rovu sa oružjem u rukama. Sačekao je nemačku izvidnicu, koja je na njega otvorila vatru, ubio dvojicu fašista sa automatskim puškama, a onda u neravnopravnom boju pao izrešetan rafalima mitraljeza, zapisao je Voja Blagojević.

Prema njegovim navodima, ovaj hrabri oficir sahranjen je kasnije na kraljevačkom groblju, sa krstačom na kojoj je pisalo da tu leži "nepoznati oficir". Pa su tako prolazile godine i decenije, teklo je vreme, junak uz rovova kraj Pošte ostao je i dalje anoniman. Istina, ostale su priče o njegovom junaštvu i hrabrosti, ali ko je on i odakle je, nije se saznalo više od 30 godina.

Kraljevo, Žarko Tomić, pošta
foto: Kurir.rs/J.S.

A onda su novinari slučajnošću došli do imena oficira koji je jedinicama na položaju naredio povlačenje i klupko je počelo da se odmotava. Saznalo se na kraju da je Kraljevo tog 14. aprila 1941. godine sam branio rezervni poručnik Žarko Tomić, inženjer agronomije iz Mohova kod Iloka, i da su mu živi supruga Vukosava, učiteljica u penziji i sin Milan, inače sudija Opštinskog suda u Beočinu.

Od oficira koji je izdao naredbu o povlačenju saznalo se i to da je poručnik Tomić odbio da tu naredbu izvrši, da je odlučno izjavio da se neće predati, da će poverenu dužnost izvršavati i da ostaje na položaju.

Kraljevo, Žarko Tomić, pošta
foto: Kurir.rs/J.S.

- I ostao je. Sam, poslednji vojnik napuštenog grada. Rodbina je potom, po ovom saznanju, njegove zemne ostatke prenela u Novi Sad i sahranila na porodičnom groblju. U znak poštovanja i zahvalnosti kraljevački PTT postavio je na južnoj fasadi glavne Pošte bakarnu pomen - ploču. Junački oficir iz aprilskog rata 1941. godine, inženjer Žarko Tomić, ušao je u istoriju Kraljeva. I u legendu, naveo je Voja Blagojević.

Na bakarnoj ploči koja je postavljena 30. juna 1977. godine i koja i danas stoji na glavnoj kraljevačkoj Pošti piše:

- “14. IV 1941. god, pružajući otpor nemačkom okupatoru, a braneći Poštu u Kraljevu, junački je pao rezervni poručnik Žarko Tomić - “Sremac“, inženjer agronomije iz Novog Sada. Zahvalni grad i poštari. 30. VI 1977. PTT Kraljevo“.

Kurir.rs/J. Slijepčević/FOTO: J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track