08:03

PONOS SRBIJE Sava Ninković (14) umesto da igra igrice SVIRA GUSLE: Njegovi idoli su Njegoš i kralj Nikola SRPSKU NOŠNJU NE SKIDA

ima i svoj muzej

PONOS SRBIJE Sava Ninković (14) umesto da igra igrice SVIRA GUSLE: Njegovi idoli su Njegoš i kralj Nikola SRPSKU NOŠNJU NE SKIDA

Srbija -

Njegovi idoli su Njegoš i kralj Nikola, a ne likovi sa video igrica i jutjuba.

Umesto džojstika on u rukama oma gudalo i gusle, a sjajno se oseća u narodnoj nošnji. Zaljubljen je u srpsku istoriju i tradiciju, a ima samo 14 godina.

Da Sava Ninković iz Šapca ima drugačija interesovanja od većine svojih vršnjaka bilo je jasno već u detinjstvu. Sve je počelo sa epskim pesmama.

- Naša prijateljica Milica mi je čitala te epske pesme i ja sam ih zavoleo uz nju, a gusle sam zavoleo sam - kaže Sava Ninković.

Sava Ninković
foto: Kurir televizija

Ovaj mladi čuvar narodne tradicije pretvorio je i jedan deo kuće u muzej. Tu ideju realizovao je kada je bio drugi razred osnovne škole i od tada skuplja predmete iz različitih perioda.

- Odlučio sam da napravim muzej da te stare stvari čuvam od zaborava - kaže Sava Ninković.

Mnoge stvari koje se nalaze u njegovom muzeju porodica je čuvala na tavanu, a druge su mu poklonili prijatelji koji su prepoznali njegovu ljubav prema istoriji i tradiciji.

Sava Ninković
foto: Kurir televizija

- Prvo sam skupljao od porodice. Ćilimi, pegla, nošnja. Nakon toga sam odlučio da počnem da kupujem i skupljam - kaže mladi čuvar tradicije koji u svojoj kolekciji ima preko 1.000 eksponata.

Od dedinog gunja i bakine venčanice, do Singer mašine i goblena, sve se to nalazi u muzeju mladog Save Ninkovića.

Sava Ninković
foto: Kurir televizija

Iako su njegovi roditelji u poletku bili začuđeni, na kraju su ga podržali i odveli na časove guslanja.

Osim što je prava riznica srpske istorije, Sava je i u školi jedan od najboljih učenika, koji osvaja nagrade i na republičkim takmičenjima.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track