DANAS SE RADUJU NAJMLAĐI! Vrbica je porodični praznik kome se najviše raduju deca
Foto: Kurir.rs/T.S.

praznično u vranju

DANAS SE RADUJU NAJMLAĐI! Vrbica je porodični praznik kome se najviše raduju deca

Srbija -

VRANJE - Vrbovim grančicama, venčićima i zvončićima u porti Sabornog hrama Svete Trojice Vranjanci porodično i ove godine obeležavaju Vrbicu. Vranjanka Z.S. kaže da svake godine dovodi unuke na ovaj praznik u crkvu i da se deca raduju i venčićima i zvončićima.

vranje, vrbica, Lazareva Subota
foto: Kurir.rs/T.S.

Podseća da se venčići i zvončići se kupuju za zdravlje dece, ona na glavi na Vrbicu nose venčić, a oko vrata zvončić. I venčić i zvončić čuvaju se do naredne godine za zdravlje i sreću.

Vrbica se slavi kao Lazareva subota, jer se smatra da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Uskrs. Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim.

vranje, vrbica, Lazareva Subota
foto: Kurir.rs/T.S.

Vrbicu obično u crkvu nose deca u Lazarevu subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu. Cveti se slave u nedelju pred Uskrs i tim praznikom se obeležava ulazak Hristov u Jerusalim.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track