OBELEŽENO 218 GODINA BOJA NA ČOKEŠINI: Služen parastos junacima (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

Na Lazarevu subotu

OBELEŽENO 218 GODINA BOJA NA ČOKEŠINI: Služen parastos junacima (FOTO)

Srbija -

U Manastiru Čokešina kod Loznice je na Lazarevu subotu, obeležena 218. godišnjica boja na Čokešini. Održana je sveta arhijerejska liturgija, a onda služen parastos čokešinskim junacima.

manastir Čokešina, Lazareva subota, boj na Čokešini
foto: Kurir/T.Ilić

Učenici škole u Čokešini i predstavnici lozničke podružnice Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, položili su vence na mestu bitke, a u porti manastira, kod spomenika braći Nedić, održan je istorijski čas i prigodan kulturno-umetnički program. Prethodno su kraj spomenika polaganjem venaca počast palim ustanicima odali predstavnici Vojske Srbije iz garnizona u Klupcima, Grada Loznice i lozničkog Centra za kulturu ’’Vuk Karadžić’’.

U ime gradske uprave obratio se pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, koji je rekao da taj boj i pobeda jesu simboli junaštva, hrabrosti i stradanja koje je ušlo u legendu, o čemu je pevao srpski guslar Filip Višnjić, i podsetio da je nemački istoričar Leopold Ranke to uporedio sa spartanaskim junaštvom antičkog kralja Leonida.

manastir Čokešina
foto: Kurir/T.Ilić

- Kroz celu našu istoriju, ove krajeve zapadne Srbije pratili su surovi događaji. Jedno je sasvim sigurno i 1804. i danas mi znamo šta je najbolje za Srbiju. Poštujemo pretke i borimo se za buduće generacije – kazao je on.

manastir Čokešina, Lazareva subota, boj na Čokešini
foto: Kurir/T.Ilić

O nezaboravnom delu junaka sa Čokešine i značaju boja vođenom aprila 1804. u vreme Prvog srpskog ustanka između srpske vojske, koju su predvodila braća Nedić, Gligorije i Dimitrije iz Osečine i turske vojske pod komandom Nožin-age, govorio je istoričar Goran Vilić, upravnik lozničkog Muzeja Jadra. Tada su u boju na Čokešini poginula sva 303 ustanika na brdu Džajevac, nedaleko od današnjeg manastira. Inače, sveštenik Vasilije Popović sastavio je spisak imena svih poginulih ustanika koji se čuva u Vojnom muzeju na Kalemegdanu.

manastir Čokešina, Lazareva subota, boj na Čokešini
foto: Kurir/T.Ilić

Organizatori ceremonije održane povodom godišnjice boja su Grad Loznica, mesna zajednica, Manastir Čokešina, i loznički Centar za kulturu ’’Vuk Karadžić’’.

Kurir/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track