SJAJNE VESTI IZ PROKUPLJA! Novi talas bejbi-buma, za nedelju dana rođeno 17 beba! NEĆE BITI RATA, VODE DEVOJČICE SA 10:7!
Foto: Shutterstock

više beba

SJAJNE VESTI IZ PROKUPLJA! Novi talas bejbi-buma, za nedelju dana rođeno 17 beba! NEĆE BITI RATA, VODE DEVOJČICE SA 10:7!

Srbija -

PROKUPLJE - U prokupačkom porodilištu za nedelju dana rođeno je 17 beba, 10 devojčica i sedam dečaka, što je najveći broj novorođenčadi u jednoj nedelji od početka ove 2022. godine, kazali su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako su za agenciju Beta rekli u tom porodilištu, od početka ove godine rođene su ukupno 164 bebe što je više od proseka za isti period prethodnih godina.

Vode devojčice, neće biti rata!

Naše staro narodno verovanje kaže da neće biti rata ako se te godine rađa više devojčica nego dečaka!

Takodje su istakli da se u poslednje vreme sve više mladih bračnih parova u Topličkom kraju odlučuje za radjanje drugog i trećeg deteta.

"Svake godine sa 60.000 dinara nagrađujemo prvorođenu bebu iz našeg grada, što je samo jedan u nizu podsticaja koje Grad Prokuplje daje mladim parovima u cilju povećanja nataliteta", rekli su u lokalnoj samoupravi u Prokuplju.

Prema njihovim rečima, već nekoliko godina i svakom prvorodjenom i drugorodjenom detetu u porodici dodeljuje se jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Natalitet u prokupačkom kraju stagnira, pa se izmedju 2017. godine, kada je rodjeno 650 beba i 2021. godine, kada je u tom porodilištu rođeno 576 beba, taj broj kreće oko 600 novorođenčadi godišnje.

Do 2000. godine u prokupačkom porodilištu rađalo se i po 1.500 beba godišnje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track