DOBRA VEST IZ PIROTA: Posle više od godinu dana ukinuta zabrana čuvanja svinja u dva sela
Foto: Shutterstock

18. aprila stupila na snagu

DOBRA VEST IZ PIROTA: Posle više od godinu dana ukinuta zabrana čuvanja svinja u dva sela

Srbija -

PIROT - Posle više od godinu dana, ukinuta je zabrana čuvanja svinja u dva pirotska sela.

"Doneto je rešenje o slobodnom čuvanju i prometu svinja koje je 18. aprila stupilo na snagu", izjavio je za Televiziju Pirot rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge svinja Miroljub Marjanović.

Prema njegovim rečima, zabrana je ukinuta u selima Gnjilan i Jalbotina, jer duži vreme nije zabeležen novi slučaj zaraze i zato je pokrenut nadzor i završen generalni plan za nastavak prometa i čuvanja svinja.

"Ekipe Vetrinarske klinike Pirot obišle su sva domaćinstva i nije zabeležena bilo kakva sumnja niti su uočene bolesti po uzorkovanju na afričku kugu svinja", dodaje Marjanović.

"Pojačan nadzor, odnosno vanredne mere ostaju u selima Orlja, Bazovik, Osmakovo, Crnkolište, Ragodeš, Rudinje, Cerova, Mirkovci i Šugrin", naglasio je Marjanović.

Na osnovu rešenja Regionalnog centra, sada je odobren promet svinja, čuvanje, kupovina i prodaja kao i klanje svinja za sopstvene potrebe.

svinje
foto: Shutterstock

"Neophodno je da se svinje ne kolju bez prethodnih ispitivanja na afričku kugu, odnosno, uslov je da su svinje obeležene ušnim markicama, da se izvadi rešenje o zdravstvenom stanju i transportu i potvrda o dezinfekciji", rekao je Marjanović.

On je dodao da zabrana ostaje na snazi u svim lovištima.

"Neophodno da se lovci pridržavaju mera prevencije od zaraze. Ukoliko se bude pojavio nov slučaj zaražavanja, ponovo će doći do zabrane čuvanja", rekao je Marjanović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track