OVAJ NEOBIČAN SPOMENIK JEDINSTVEN JE U SRBIJI: Svi zastanu da vide koliko požive baka Teodora iz Kraljeva i očima ne veruju! FOTO
Foto: Kurir.rs/J.S.

DVE GODINE duže od Ginisove rekorderke

OVAJ NEOBIČAN SPOMENIK JEDINSTVEN JE U SRBIJI: Svi zastanu da vide koliko požive baka Teodora iz Kraljeva i očima ne veruju! FOTO

Srbija -

KRALJEVO - Gotovo svi svetski i domaći mediji preneli su danas informaciju da je Kane Tanaka iz Japana, koja je zvanično slovila za najstariju osobu na svetu, preminula u 119-oj godini.

Ona je upisana u Ginisovu knjigu rekorda u martu 2019. godine, kao najstarija osoba na svetu, a postala je i najstarija osoba u Japanu u septembru 2020. godine, kada je imala 117 godina i 261 dan.

Kraljevo, baka teodora
foto: Kurir.rs/J.S.

Međutim, na Starom kraljevačkom groblju u Kraljevu već nekoliko decenija samuje neobičan spomenik. Neobičan, pa i jedinstven u Srbiji. I svakako jedan od malobrojnih u svetu. A na njemu piše da je Kraljevčanka Todora Ranković, koja tu počiva, poživela čak 121 godinu!

Kako je novinaru Kurira rekao nekadašnji radnik kraljevačke “Čistoće”, koji je već dugo u penziji i koji nije želeo da mu objavljujemo ime, baka Todora imala je dosta dece, ali su ostali upamćeni sin Stevan, šumar, i kćer Rosanda.

Kraljevo, baka teodora
foto: Kurir.rs/J.S.

- Stevan je umro vrlo mlad i ostavio za sobom sina Petra Stanojevića, poznatog automehaničara, jednog od prvih majstora te struke u Kraljevu. Rosanda je živela oko 70 godina. No, kako niko od njene dece više nije u životu, ovaj spomenik danas retko ko obilazi. Ipak, raduje me što su moje kolege, pred Vaskršnje praznike, uređujući staro gradsko groblje, pokosili travu i ispred ovog spomenika, rekao je ovaj Kraljevčanin Kuriru.

Prema njegovim rečima, u sećanjima danas retkih stanovnika ovog grada, ostalo je da je baka Todora živela mirno, sistematično, bila uredna i živahna i da je gajila i negovala cveće. Imala je kuću i veliki plac koji se nalazio u ulici Marka Trifkovića koja je kasnije preimenovana u ulicu Heroja Maričića.

- Njen unuk Petar, koji je svojoj baki podigao spomenik, imao je krštenicu sa pečatom crkve u jednom selu u okolini Kraljeva gde je bila rođena. Krštenicu je čuvao sve do svoje smrti 1985. godine i svima je rado pokazivao. Taj crkveni dokument potvrdio je da je baka Todora zaista živela 121 godinu i bila najdugovečnija Srpkinja, naveo je naš sagovornik.

Kurir.rs/J. Slijepčević/FOTO: J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track