PENZIONERKE NAPRAVILE LOM U KRUŠEVCU! Uhvatile se u kolo, sve prštalo! (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

KAD ZAIGRA SRCE PENZIONERSKO

PENZIONERKE NAPRAVILE LOM U KRUŠEVCU! Uhvatile se u kolo, sve prštalo! (FOTO)

Srbija -

KRUŠEVAC - Ljubav prema narodnoj muzici, iskrena druženja i kvalitetno provedeno vreme su niti koje povezuju veterane, članove Kulturno umetničkog društva Dragan Toković, koje je 2017. godine osnovalo Udruženje penzionera grada Kruševca.

KUD “Dragan Toković" osnovano je 2017. godine, a osnivač je Udruženje penzionera grada Kruševca. Koreograf i umetnički rukovodilac je Jovan Vesić, a muzička pratnja je harmonikaš Dušan Pejčić sa svojim orkestrom. Kroz KUD je prošao veliki broj članova, ali su neki odustali zbog zdravstvenih ili porodičnih razloga.

Kruševac, penzionerke, Folklor
foto: Kurir/Ž.M.

-Učestvovali smo na Šarenici RTS, festivalima u Leskovcu i Vrnjačkoj Banji i na manifestacijama "Zvezdano Zdravinje” i Kulturno leto Ribarske Banje (tri puta). Bili smo gosti na godišnjem koncertu KUD “Merima” i udruženjima penzionera Jagodine i Kragujevca. Održali smo tri koncerta u Kruševačkom pozorištu i dva puta u Kulturnom centru Kruševac. Pokrenuli smo takmičenje folklornih društava u Ribarskoj Banji, započeli manifestaciju “Selu u pohode” nastupom u Konjuhu, gostovali na godišnjem koncertu KUD-a “Grozd” u Aleksandrovcu i učestvovali u Prvoj beogradskoj smotri veterana, kao i više puta na Olimpijadi trećeg doba, a onda je korona zaustavila sve aktivnosti i život u mnogim drugim oblastima, kaže Goroslava Minić, aktivna članica KUD “Dragan Toković”, koje nosi ime u čast velikog pevača i kompozitora narodne muzike, inače Kruševljanina.

Folkloristkinje su nastupale nekoliko puta u Gerontološkom centru i Domu sindikata za dobrovoljne davaoce krvi i učestvovale u brojnim akcijama i manifestacijama.

Kruševac, penzionerke, Folklor
foto: Kurir/Ž.M.

- Kad se korona stišala nastavljamo sa probama i pripremom nove koreografije. Pridružuju nam se i mnoge mlađe članice. U KUD-u među penzionerkama ima lekara, inženjera, ekonomista, vaspitača, tehničara, trgovaca i drugih zanimanja. Probe se održavaju u prostorijama Mesne zajednice “Car Lazar” sredom i petkom. KUD nema izvore finansiranja, neke od članica znaju svetske jezike što nam omogućava putovanja u inostranstvo. Gradska uprava nam je izlazila u susret i obezbeđivala prevoz minibusom. Imali smo i podršku preduzeća “Plamen” i DIG Kruševac. Dobili smo više pozivnih pisama za festivale veterana u Ohridu, Šapcu, Čačku, Velikoj Plani, Soko Banji... Potrebna su sredstva za nošnje za novu koreografiju, ističe Jovan Vesić, koreograf i umetnički rukovodilac.

1 / 5 Foto: Kurir/Ž.M.

Plan za 2022. godinu predviđa postavljanje nove koreografije - dva spleta narodnih igara iz Srbije (Zapadna Srbija i Šumadija) i splet igara iz cele Srbije, od Banata do Vranja. Društvo je vrlo aktivno, održalo više od 300 proba, a srce penzionersko je folklorom oduševilo mnogobrojnu publiku. Članove Društva vezuje ljubav prema igri, pesmi i druženju, a svojom aktivnošću podižu kvalitet života i poboljšavaju fizičko i duhovno zdravlje.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja