NEZVANE GOSTE LOPATOM ISPRAĆAMO: Porodicu iz Beograda u vikendici na Fruškoj gori šokirala zmija od 2 metra (FOTO)
Foto: Profimedia

neverica

NEZVANE GOSTE LOPATOM ISPRAĆAMO: Porodicu iz Beograda u vikendici na Fruškoj gori šokirala zmija od 2 metra (FOTO)

Srbija -

Porodica iz Beograda praznične slobodne dane rešila je da provede na porodičnom imanju u Čortanovcima nadomak Fruške gore, međutim, imali su i jednog nezvanog gosta - smuka i to kolikog!

Biljana Metlaš podelila je na svom Tviter nalogu fotografiju zmije duže od dva metra, a navodi da su komšije prve primetile smuka u njihovom dvorištu i da se gmizavac potom zavukao u kapiju koja se nalazi na međi.

- Komšije su nas upozorile da sklonimo zmiju negde, jer imaju i oni psa, a i mi isto. Smuk nije otrovna zmija i zaštićena je vrsta, njih ne smemo ubijati, tako da smo mi ovog "našeg" sklonili u šumu koja se nalazi u blizini kuće - priča Metlaš.

Kako dodaje, smuk se u tom kraju smatra zaštitnikom kuće, a suprug joj je ispričao da su smukovi česta pojava u Čortanovcima i da ih je uvek bilo.

- Nezvane goste lopatom ispraćamo - napisala je Biljana u objavi.

Ovo je inače upravo period kad zmije možemo da vidimo čak i u centru grada.

- Sa dolaskom proleća i toplijeg vremena stižu i zmije koje izlaze iz hibernacije. Početkom oktobra zmije traže skrovište gde temperatura ne pada ispod nule i gde mogu dočekati proleće. Ne treba da se iznenadite ako ih zateknete u nekom bunaru, šahtu, vodomeru usred zime, ali posebno sada, kad su temperature u porastu i zmije krenu da izlaze. Treba samo ostati pribran jer su to uglavnom neotrovne zmije - objasnio je ranije najpoznatiji hvatač zmija u Srbiji Vladica Stanković.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track