ROSULJE DOBIJAJU PISTU: Uskoro sleću prvi avioni na aerodrom u srcu Srbije (FOTO)
Foto: Grad Kruševac

obilazak radova

ROSULJE DOBIJAJU PISTU: Uskoro sleću prvi avioni na aerodrom u srcu Srbije (FOTO)

Srbija -

Na aerodromu "Rosulje" u Kruševcu trenutno se izvode radovi na asfaltiranju poletno-sletne staze.

Radove su obišli direktor Javnog preduzeća "Aerodromi Srbije" doo Niš Mihajlo Zdravković sa saradnicima i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i zamenica načelnika Gradske uprave Vesna Anđelić.

Aerodrom "Rosulje" jedan je od kapitalnih projekata za grad Kruševac i Rasinski okrug, a pripajanjem Javnom preduzeću "Aerodromi Srbije" doo Niš dobio je reputaciju nacionalnog značaja.

Prema rečima gradonačelnice Jasmine Palurović, prve građevinske radove finansirao je Grad Kruševac u iznosu od 100 miliona dinara, a značajna sredstva izdvojena su i za eksproprijaciju zemljišta. Posle prenosa osnivačkih prava na Vladu Republike Srbije iz republičkog Budžeta izdvojena su sredstva za izgradnju hangara sa stajankom i rulnom stazom, sa pratećim hidrotehničkim i elektro instalacijama, čija je predračunska vrednost 27,5 miliona dinara.

Zdravković je danas izjavio da, shodno projektu i dinamici planiranih aktivnosti, u okviru treće faze izgradnje, trenutno se izvode radovi na asfaltiranju, odnosno stavljanju prvog sloja asfalta na poletno-sletnoj stazi (dužina 820 metara i širina 23) sa pripadajućom rulnom stazom (dužina 110 metara i širina 15).

Rosulje
foto: Grad Kruševac

Predračunska vrednost je 313, 5 miliona dinara.

Planirana je i izgradnja retenzije u svrhu prikupljanja i odlivanja atmosferskih voda, kako bi se zaštitilo područje sela Parunovac, a sledi i uređivanje prilaznog dela do hangara i parking i povećanje napona električne energije.

Rosulje
foto: Grad Kruševac

Aerodrom "Rosulje" nosiće kodnu oznaku 2B, što podrazumeva sletanje aviona raspona krila od 15 do 24 metra širine, a biće namenjen za sportske, kargo i komercijalne letove.

Završetak ove strateške investicije se očekuje tokom tekuće godine tako da će Grad Kruševac dobiti novu dimenziju koja podrazumeva i vazdušni saobraćaj, dodatnu atraktivnost za investitore i sportsko-turistički aspekt.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja