ZLATNA BUKLIJA ZA FILM "DOKO": Pantelići nagrađeni u Velikoj Plani
Foto: Kurir/T.I.

ZLATNA BUKLIJA ZA FILM "DOKO": Pantelići nagrađeni u Velikoj Plani

Srbija -

Na 17. Međunarodnom festivalu dokumentranog filma "Zlatna buklija" u Velikoj Plani prvu nagradu, Filmski medaljon za film "Doko" posvećen Dobrivoju Panteliću dobila je njegova supruga i višedecenijski najbliži saradnik u čuvanju narodnog etnološkog blaga, Dobrila Pantelić, odnosno porodični Tri D studio.

Doko, Zlatna bukulja
foto: Kurir/T.I.

Ova nagrada je dodeljena za "maštovito predstavljanje lika istinskog hroničara s kamerom u ruci" Dobrivoja - Doke koji je preminuo pre dve godine, ali je njegova Dobrila nastavila da beleži priče iz okoline Krupnja, Ljubovije, Malog Zvornika, Osečine i Loznice. Bračni par Pantelić kamerom je zabeležio više od 200 dokumentarnih, etnoloških i igranih filmova i dobio gotovo isto toliko nagrada na brojnim domaćim i inostranim festivalima. Uradili su oko 15 hiljada sati snimljenog materijala i jedini su amateri filmski stvaraoci sa prostora Jugoslavije, dobitnici plakete Jugoslovenske kinoteke.

Doko, Zlatna bukulja
foto: Kurir/T.I.

- Nagrađeni smo deseti put na festivalu "Zlatna buklija" koji traje 17 godina i drago nam je što smo nastavili Dobrivojevim putem. Na festivalu je stiglo više od 300 radova, mi smo se našli među trideset nagrađenih, a "Doko" je bio jedan od tri filma koji su prikazani na završnoj festivalskoj večeri. Film govori o tome kako je moj otac Dobrivoje pre više od 50 godina, kao dete u kori drveta urezao svoj nadimak Doko, a ja sam baš taj komad drveta našao pre dve godine u jednoj strugari među hiljade kubika drvene građe. Među 120 radnika, u dve smene, posle tri dana na poslu meni je u ruke stigao baš taj komad, taj okorak na kome je bilo urezano očevo ime. Kao da mi se na taj način javio. To se desilo posle šest meseci otkako više nije bio među nama – kaže Milan Pantelić koji naglašava da će porodica nastaviti Dobrivojevim stopama i zahvalan je svima koji podržavaju i prate rad Pantelića iz Donjih Brezovica u krupanjskoj opštini.

Doko, Zlatna bukulja
foto: Kurir/T.I.

Dobrivoje je sa suprugom snimao po suncu, kiši i snegu, na programima RTS-a, a posebno u emisiji "Trezor", emitovano je bezbroj njihovih snimaka, a bili su i ostali jedni od najvrednijih saradnika Jutarnjeg programa ove medijske kuće.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja