DESET DANA POZORIŠNIH PREDSTAVA: Jubilarni 15. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici
Foto: Kurir/T.Ilić

tradicija

DESET DANA POZORIŠNIH PREDSTAVA: Jubilarni 15. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici

Srbija -

LOZNICA – ‘’Neoprezni radoznalac’’ naziv je predstave kojom će Pozorište lozničkog Kulturno- umetničkog društva (KUD) ‘’Karadžić’’ otvoriti u ponedeljak petnaesti Festival glumačkih ostvarenja u Loznici, a druženje glumaca i publike potrajaće do 18. maja. Iz večeri u veče publika će na sceni Vukovog doma kulture videti deset pozorišnih predstava, od kojih će osam biti u takmičarskom delu, kaže Zoran Grujić, sekretar KUD ‘’Karadžić’’ i član organizacionog odbora festivala.

glumački dani, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Zbog toga što nam je ovo jubilarni festival organizacioni odbor je odlučio da pozorišnoj publici u Loznici pokloni dve predstave više nego što ih je bilo ranijih godina. Pretprošle godine festivala nije bilo zbog korone, prošle jeste, ali je broj publike iz istog razloga bio ograničen, a sada radimo kao pre i očekujemo svako veče punu salu. Ove godine smo oborili rekord, imali smo 25 prijavljenih predstava, a odbrano je osam u takmičarskom delu festivala.

Prvi put omladinski festival, koji će biti u popodnevnim satima, neće biti revijalnog već takmičarskog karaktera i mladi glumci biće nagrađivani. Očekujemo da loznička pozorišna publika bude zadovoljna i od 9. do 18. maja uživa u predstavama – kazao je danas Grujić za Kurir.

glumački dani, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Festival po tradiciji, van konkurencije, otvaraju domaćini ovoga puta predstavom ‘’Neoprezni radoznalac’’ Miguela De Servantesa u režiji Zorana Grujića, a onda će pred publiku narednih dana od 20 časova nastupati gostujuća pozorišta. Prvo Gradsko pozorište Jagodina sa predstavom ‘’Crna dama’’, pozorište ‘’JankoVeselinović’’ iz Bogatića odigraće ‘’PR ili potpuno rasulo’’, slede Pozorište ‘’Dragoljub Milosavljević Gula’’ iz Petrovca na Mladi sa komadom ‘’Pozovi me radi preljube’’, ‘’Čudo u Šarganu’’ izvešće Teatar ‘’Inat’’ iz Užica, Pozorište ‘’Stevan Sremac’’ igra ‘’Ožalošćenu porodicu’’, Račansko pozorište KC ‘’Radoje Domanović’’ iz Rače izvodi ‘’Smrtonosnu motoristiku’’, Pozorište ‘’Raša Plaović’’ sa Uba ‘’Bajku o pozorištu’’ dok će poslednje takmičarske večeri na scenu izaći Amatersko pozorište ‘’Žanka Stokić’’ iz Velikog Gradišta sa ‘’Poštenim provalnikom’’.

glumački dani, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Završne večeri festivala, 18. maja, u čast nagrađenih predstavu ‘’Bitanga u boji’’ u režiji Tee Puharić, izvešće Agencija ‘’Scena’’ iz Beograda’’ . Kao i prethodnih godina svako veče će publika birati glumca večeri, a na kraju festivala biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu, najbolje muške i ženske epizodiste i najboljeg mladog glumca, a ‘’Karadžić“ će nekome od svojih članova dodeliti nagradu ‘’Petar Grujić“, za doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici. Inače, u okviru omladinskog festivala predstave će izvesti Amatersko pozorište ‘’Branislav Nušić’’ iz Šida, ‘’Ruma hight scool theatre’’ iz Rume, KUD ‘’Karadžić’’ i Pozorište mladih ‘’Abrašević’’ iz Kragujevca.

Loznici predstoji deset dana druženja sa glumcima amaterima, a ovdašnja pozorišna publika pokazala je prethodnih godina da voli ‘’daske koje život znače’’, pa se očekuje dobra poseta i da će biti tražena i ‘’karta više’’.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track