SRBI SE U NJEGA KUNU KAO U NAJBOLJI LEK ZA MAMURLUK! A stručnjaci kažu nije zdrav?! Evo šta rasol može da uradi vašem organizmu
Foto: Shutterstock

ne pomažu ni voda iz tegle s turšijom niti iz bureta s kiselim kupusom

SRBI SE U NJEGA KUNU KAO U NAJBOLJI LEK ZA MAMURLUK! A stručnjaci kažu nije zdrav?! Evo šta rasol može da uradi vašem organizmu

Srbija -

Šta stvarno da uradite ako ste preterali sa alkoholom

BEOGRAD - U Srbiji svi piju rasol protiv mamurluka, a stručnjaci su objasnili šta ova tečnost može da uradi vašem organizmu!đ

mamurluk
foto: Shutterstock

Kisele tečnosti, odnosno one u kojima se kiseli povrće za zimnicu (kao što je rasol) i koje se u Srbiji odvajkada preporučuju kao „lek“ nakon preterane upotrebe alkohola, samo pojačavaju mamurluk i glavobolju.

Takođe, treba biti oprezan i sa kiselim krastavcima i kupusom kada pokušavate da se izlečite od prekomerne količine alkohola, upozoravaju stručnjaci.

rasol
foto: Shutterstock

Oni napominju i da ne postoje bezbedne doze alkohola, jer neurotoksin štetno deluje na celo telo. Pa tako domaći „lekovi“ za mamurluk ne samo da nisu efikasni, već mogu biti i opasni, pišu Novosti.

Napici, poput rasola, deluju na proces razgradnje alkohola. Kada etilen oksidira, javlja se acetaldehid, odnosno jedinjenje za koje se tvrdi da je uzrok mamurluka. Zbog toga, takve tečnosti samo pogoršavaju negativne posledice alkoholisanja.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock

Još jedan razlog zašto se ove tečnosti iz turšije ne preporučuju nakon unosa veće količine alkohola jeste potencijalna hipertenzija.

Po pravilu, one su pune soli koje inače podižu krvni pritisak. Stručnjaci upozoravaju da je vrlo moguća i tahikardija. Opasnost koju nosi preterana upotreba alkohola jeste i dehiratacija, jer je poznato i da ovo piće deluje kao diuretik i pomaže da se izbace tečnosti iz organizma.

mamurluk, pijan, pijanstvo, alkohol, proslava, žurka
foto: Shutterstock

Ako ste preterali sa alkoholom, najbolji način da se oporavite jeste da unosite mineralnu vodu koja će povratiti kiselo-baznu ravnotežu u organizmu. Pomaže i ako se tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom, šetate na svežem vazduhu, a važno je i da se dobro naspavate.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja