NA LOZNIČKOM PARTIZANSKOM GROBLJU: Dan pobede obeležen na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci 160 palih boraca
Foto: Kurir/T.I.

9. maj

NA LOZNIČKOM PARTIZANSKOM GROBLJU: Dan pobede obeležen na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci 160 palih boraca

Srbija -

Polaganjem venaca na lozničkom Partizanskom groblju danas su obeleženi Dan pobede i 77. godišnjica pobede nad fašizmom. Počast onima koji su živote dali u borbi za slobodu odali su predstavnici Grada Loznice, Vojske Srbije, SUBNOR-a Loznice, Udruženje penzionera MUP-a Srbije iz Loznice i Centra za kulturu "Vuk Karadžić".

Loznica, Dan pobede
foto: Kurir/T.I.

Na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci 160 boraca palih u Drugom svetskom ratu pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić podsetio je da je taj sukob bio najveći u istoriji i da je odneo skoro 75 miliona žrtava. To je bio rat u kome je počinjen holokaust, na Japan bačena atomska bomba, a mi smo u Srbiji osetili stravične zločine nad civilnim stanovništvom, streljanje đaka u Kragujevcu, radnika u Kraljevu i seljaka u Dragincu, kazao je on.

Loznica, Dan pobede
foto: Kurir/T.I.

- Naši preci uvek su se borili na pravoj strani kao i njihovi dedovi. Srbija je ponela ogromne žrve i herojski se borila u tom ratu, a Loznica je 1941. u porobljenoj Evropi 40 dana bila prvo veće oslobođeno mesto od Nemaca. Patriotizam smo pokazali ne samo borbom nego i prihvatanjem velikog broja izbeglica sa druge strane Drine koje su iz NDH bežale u Srbiju. Današnje vreme traži drugu borbu, ne oružjem nego borbu za ekonomski razvoj naše zemlje, a Loznica je od varoši postala značajno mesto u zapadnoj Srbiju. Važna nam je prošlost, ali je važnija budućnost, a najvažniji su sloga i mir u našoj zemlji – poručio je Đokić.

Dan pobede je značajan datum za čitavo čovečanstvo koji treba uvek poštovati, kazao je Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR-a.

Loznica, Dan pobede
foto: Kurir/T.I.

- Našim delovanjem treba da učinimo sve da rata više ne bede. To je naša poruka, posebno mladim generacijama, da gledamo u budućnost i ne ponovimo greške iz istorije – rekao je on.

Cveće je danas položeno i na grob Georgija Jakšića, sahranjenog na lozničkom gradskom groblju. Njega su 1944. kao sedamnaestogodišnjaka Nemci obesili na mestu gde je danas srednjoškolski park. Nažalost, njegova bronzana bista je iz parka ukradena pre nekoliko godina i postament još uvek stoji prazan. Ove godine, u martu, ispravljena je nepravda prema žiteljima lozničkog sela Cikote otkrivanjem spomenika sa imenima 450 meštana, od beba do staraca, koje su oktobra 1941. streljali nemački okupatorski vojnici. U Drugom svetskom ratu je iz lozničkog kraja poginulo oko 1.500 boraca, a Loznica je imala oko 3.000 civilnih žrtava pošto su oktobra 1941. Nemci počinili prvo masovno streljanje civila u Srbiji kada su pobili meštane u Dragincu i okolnim jadarskim selima.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track