ŠETNJA BESMRTNOG PUKA: Sa Kikinđanima izbegli Ukrajinci i zvaničnik ruske ambasade (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

obeležavanje dana pobede

ŠETNJA BESMRTNOG PUKA: Sa Kikinđanima izbegli Ukrajinci i zvaničnik ruske ambasade (FOTO)

Srbija -

U sklopu obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, nakon dvogodišnje pauze, u Kikindi je ponovo održana šetnja "Besmrtnog puka". Prethodna je upriličena 2019. godine, a zbog korone Kikinđani nisu mogli da sa slikama svojih predaka prošetaju centrom grada i polože vence i cveće na spomenik žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu, ali i na spomen obeležja stradalih i u ostalim ratnim sukobima.

Narodna, antifašistička i patriotska akcija, u istoj povorci, danas je okupila šestočlanu porodicu izbeglu iz Kijeva, Kikinđanku koja je rođena u tom gradu, ali i zvaničnika ruske ambasade. Maksim Kosarenko iz Kijeva, sa suprugom i četvoro dece u Kikindu je izbegao pre nešto više od mesec dana. Iz ratom razorene Ukrajine, utočište je pronašao kod rođaka. Kaže da je ovde već stekao prijatelje. Njegov pradeda bio je heroj Sovjetskog Saveza, pa nije bilo dileme da li učestovati u šetnji "Besmrtnog puka".

Kikinda, Dan pobede
foto: Kurir/S.U.

"Najviše su nam se u Kikindi svideli ljudi. Svi su puni razumevanja i voljni da nam pomognu. Zasad ostajemo ovde, a videćemo kako će dalje biti", rekao je Kosarenko.

Baner sa natpisom "Besmrtni puk Kikinda" nosili su dvojica predstavnika čuvenih "Noćnih vukova". Pomagali su im trojica mladih kikindskih izviđača. U koloni je bila i Natalija Kovačević. Ona je rođena u Kijevu, a ovde živi već tri decenije:

"Drago mi je što se Dan pobede obeležava na ovakav način i što se sa pijetetom sećamo onih koji su nas branili od nacista. Jedan deda poginuo je u ratu, u ondašnjoj Jugoslaviji. Drugi je preživeo, a često se prisećao ratnih strahota i pričao o njima. Srbija je moja druga otadžbina, a ovo je prilika da ponesem fotografije mojih dedova", kazala je ona.

Kikinda, Dan pobede
foto: Kurir/S.U.

Gradski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije 1912–1920. godine organizovo je šetnju "Besmrtnog puka". Osim Ukrajinaca u kikindskoj šetnji učestovao je i zvačnik ruske ambasade Oleg Stupin. On je i ranijih godina učestvovao na komemorativnim skupovima u Kikindi povodom obeležavanja Dana pobede na fašizmom.

Najstariji učesnik šetnje

Počasni građanin Kikinde, Marko Vuković (97), ponovo je bio najstariji učesnik šetnje “Besmrtnog puka”. Kao šesnaestogodišnjak i on se borio protiv fašista:

"Narodnooslobodilačkom pokretu priključio sam se kad je naša zemlja okupirana. U logoru sam završio 1944. godine i izbegao streljanje. Na žalost, ne i moj brata i drugovi čije slike nosim. Čuvam uspomenu na sve njih", rekao je Vuković.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track