NA POČETKU OPERA, A NA KRAJU ŠKOLA ROKENROLA: Ovogodišnji Đački Vukov sabor traje tri dana
Foto: Kurir/T.I.

bogat program

NA POČETKU OPERA, A NA KRAJU ŠKOLA ROKENROLA: Ovogodišnji Đački Vukov sabor traje tri dana

Srbija -

Loznica i Tršić, rodno selu Vuka Stefanovića Karadžića, biće od 13. do 15. maja domaćini 51. Đačkog Vukovog sabora najmasovnije đačke manifestacije u Srbiji, saopšteno je danas iz lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić". Program manifestacije je posvećen đacima i njihovom stvaralaštvu, a obuhvata izložbe, raznovrsne radionice, takmičenja i predstavu.

"Namera nam je da kroz mnoštvo programa i radionica približimo bogatu tradiciju i da je na moderan način učinimo bliskom i razumljivom mladima. Na ovaj način će se bolje upoznati sa tradicionalnim vrednostima naroda kojem pripadaju i jezikom kojim pišu i govore", kažu iz Centra za kulturu u najavi manifestacije.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Svečano otvaranje zakazano je za petak u 12 časova, u Vukovom domu kulture gde će posle "Himne Vuku", u izvođenju hora Gimnazije "Vuk Karadžić", pozdravnu reč imati Đurđica Stanić, đak generacije OŠ "Jovan Cvijić" prošle školske godine.

Posle toga publika će imati priliku da uživa u operi "Dečja soba" koju će izvesti Muzičko-opersko teatarska organizacija "MOTO" i Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda pod pokroviteljstvom "Kreativne Evrope". Istoga dana će sat kasnije u galeriji "Mina Karadžić" biti otvorena izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, a izlažu studenti četvrte godine na smeru – Primenjeno slikarstvo, predmet – Akt kod profesora dr Marka Lađušića.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Narednog dana u Tršiću će biti organizovano više radionica, likovna, filmska, etnomuzikološka, kaligrafska, kao i radionice tkanja i animiranog filma "Anime" iz Niša i dečjeg odeljenja Narodne biblioteke "Stevan Sremac" iz Niša. Poslednjeg dana saborovanja, u nedelju, Vukova spomen-škola biće od 10 časova, domaćin republičkog takmičenja srednjoškolaca iz srpskog jezika i jezičke kulture, za sat kasnije je zakazan start dečje trke "Stazama Vuka Karadžića", koju organizuje Sportsko udruženje "Loznički trkači", kod Vukove spomen-kuće, a učestvuju osnovci sa teritorije Loznice dok je u 12 časova na saborištu otvaranje izložbe radova polaznika likovne radionice i proglašenje najuspešnijih radova.

Završna svečanost 51. Đačkog Vukovog sabora biće održana na saborištu od 13 časova. Posle pozdravne reči Jelene Starčević, učenice trećeg razreda Srednje škole "Sveti Sava", koja je osvojila drugo mesto na republičkom tekmičenju srednjih škola iz hemijske tehnologije, na otvorenoj pozornici kraj Žeravije pozorišnu predstavu "Mala škola rokenrola", izvešće glumci beogradskog Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda. Autor teksta je Ljubivoje Ršumović, režiser Jagoš Marković, a muzika su radili Vlada i Gile.

Đački Vukov sabor organizuje Centar za kulturu uz pokroviteljstvo Grada Loznice i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track