MUZEJI ZA 10 I U LOZNICI Priča o vinu uz predstavljanje poznatih vinarija iz Srbije i regiona (FOTO)
Foto: T.Ilić

manifestacija

MUZEJI ZA 10 I U LOZNICI Priča o vinu uz predstavljanje poznatih vinarija iz Srbije i regiona (FOTO)

Srbija -

Loznički Centar za kulturu "Vuk Кaradžić" učestvuje u ovogodišnjoj manifestaciji "Muzeji za 10" koja se pod motom "Moć muzeja" održava od 14. do 20. maja.

Centralni program u Loznici je sutra, 14. maja, kad će u Muzeju jezika i pisma u Tršiću biti predstavljanje knjiga Dušice Savić Bengijat, a u Muzeju Jadra otvorena izložba "Priča o vinu" uz predstavljanje poznatih vinarija iz Srbije i regiona. Toga dana biće obeležena i 18. Evropska noć muzeja.

Vino, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Tema ovogodišnje manifestacije "Moć muzeja" treba da ukaže na to da muzeji imaju moć da transformišu svet jer su fantastična mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti i sadašnjosti i inspirišu nas na nove ideje - najavljuju iz Centra za kulturu.

Vino, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Posetioci će u Muzeju jezika i pisma u Tršiću videti izložene knjige arheološkinje, slikarke i književnice Dušice Savić Bengijat koja ih ne samo piše već i ilustruje i dizajnira. Izložba "Priča o vinu" predstaviće istorijski razvoj gajenja vinove loze, u muzičkom programu nastupiće orkestar "Vožd", biće priređena i besplatna degustacija vina, a učestvovaće više od deset vinarija.

Tokom ovogodišnje manifestacije "Muzeji za 10" biće moguća besplatna poseta izložbenih postavki lozničkog Centra za kulturu - Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović i Muzeja Jadra u Loznici, Znamenitom mestu Tršić i Spomen-kompleksu "Cerska bitka" u Tekerišu.

Dostupni će biti i digitalni sadržaji Centra za kulturu, virtuelna šetnja kroz postavku slika Miće Popovića, digitalnu postavku o životu i radu naučnika Jovana Cvijića kao i aplikacija interaktivnog multimedijalnog vodiča.

(Kurir.rs/T.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track