KOBILJE APSOLUTNI POBEDNIK: Završno takmičenja sela Rasinskog okruga za prošlu godinu (FOTO)
Foto: Kurir/Ž. M.

U Medveđi kod Trstenika

KOBILJE APSOLUTNI POBEDNIK: Završno takmičenja sela Rasinskog okruga za prošlu godinu (FOTO)

Srbija -

U Medveđi kod Trstenika, mesnoj zajednici koja je proglašena za najbolju u Rasinskom okrugu za 2020. godinu, održano je 48. po redu Okružno takmičenje sela Rasinskog okruga. Zbog pandemije korona virusa i teške epidemiološke situacije završna manifestacija nije bila održana prethodne godine.

Najbolja Mmesna zajednikca za 2021. godinu u Rasinskom okrugu je Kobilje (grad Kruševac).

Okružnu smotru sela Rasinskog okruga otvorila je predsednica opštine Trstenik Milena Turk, koja je izrazila zadovoljstvo prisustvom velikog broja mladih ljudi zainteresovanih za srpsku kulturu, tradiciju, igru, pesmu i narodnu nošnju.

Rasinski okrug
foto: Kurir/Ž. M.

"Citiraću jednu misao: 'Tradicija nije čuvanje pepela, već prenos plamena' i kada pogledamo ovako divne mlade ljude, zaljubljenike u folklor, možemo biti spokojni, ovaj plamen nema nameru da postane pepeo.

Cilj ove manifestacije je da se podstakne brži razvoj poljoprivrede i stvore bolji životi uslovi za meštane, obogati kulturni život na selu, podstakne proizvodnja u nepoljoprivrednom sektoru, unaprede zdravstveni, obrazovni i komunalni uslovi za život na seoskom području, istakla je čelnica ove pomoravske opštine.

Rasinski okrug
foto: Kurir/Ž. M.

Na završnoj smotri sela Rasinskog okruga učestvovao je grad Kruševac i pet opština Rasinskog okruga. Grad Kruševac predstavljala je MZ Kobilje, opštinu Trstenik MZ Velika Drenova, opštinu Varvarin MZ Orašje, opštinu Ćićevac MZ Stalać i opštinu Aleksandrovac MZ Latkovac.

Vrednovani su uspesi i ostvarenja iz 5 oblasti: poljoprivrede, obrazovanja, kulture, ekologije i infrastrukture i izgradnje sela.

Rasinski okrug
foto: Kurir/Ž. M.

Po oceni žirija, najbolja MZ za 2021. godinu u Rasinskom okrugu je MZ Kobilje, drugo mesto podelile su MZ Stalać i MZ Velika Drenova, a treće mesto podelile su MZ Orašje i MZ Latkovac. Najuspešnijim mesnim zajednicama nagrade i priznanja uručili su predsednica opštine Trstenik Milena Turk, predsednik Skupštine opštine Trstenik Gerasim Atanasković i zamenik predsednice opštine Dejan Rakovac.

Rasinski okrug
foto: Kurir/Ž. M.

Završna, 49. okružna smotra sela Rasinskog okruga za 2022. godinu biće organizovana tokom jeseni u Mesnoj zajednici Kobilje.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track