SLAVA MANASTIRA SVETOG NIKOLE U VRANJU: Episkop Pahomije sa vernicima dočekao mošti Svetih prepodobnomučenika Rmanjskih
Foto: T.S.

Svečano

SLAVA MANASTIRA SVETOG NIKOLE U VRANJU: Episkop Pahomije sa vernicima dočekao mošti Svetih prepodobnomučenika Rmanjskih

Srbija -

U Vranju, svoju slavu, danas obeležava manastir Svetog Nikole. Proslava manastirske slave posvećena je prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca.

U ovoj svetinji, koja predstavlja simbol pravoslavlja vranjskog kraja i celog Pčinjskog okruga, u subotu veče, priređen je doček Svetih moštiju Prepodobnomučenika Rmanjskih. Pre dolaska moštiju, na bdenje veliki broj vernika okupio se u porti manastira Sveti Nikola.

Manastir, Mošti
foto: T.S.

Ovoj svetinji mošti je darivao ovogodišnji kum slave, episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije. Episkop vranjski gospodin Pahomije, sa sveštenstvom i monaštvom, u prisustvu vernika svečano je dočekao kovčeg sa delovima moštiju.

Manastir, Mošti
foto: T.S.

Uoči praznika i manastirske slave sveštenstvo Eparhije vranjske služilo je i večernju službu. Sveta arhijerejska liturgija održana je u nedelju, a nakon toga priređen je prigodan kulturno-umetnički program. Manastir Sveti Nikola, sagrađen je u vreme kralja Stefana Dečanskog, koji je crkvu i manastir poklonio u posed knezu Baldovinu.Car Dušan kasnije je manastir u Vranju poklonio manastiru Hilandar, proglasivši ga njegovim metohom.

Manastir Sveti Nikola ove godine obeležava 690 godina postojanja.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track