ČEŠKA PODRŠKA SRBIJI: Zajednički protiv katastrofa u slivu Drine (FOTO)
Skup u Kur salonu u Banji Koviljači, Foto: Kurir/T.Ilić

dvodnevnI međunarodnI skup

ČEŠKA PODRŠKA SRBIJI: Zajednički protiv katastrofa u slivu Drine (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA – Banja Koviljača je domaćin dvodnevnog međunarodnog skupa o uspostavljanju saradnje i unapređenja sistema za smanjenje rizika od katastrofa u slivu reke Drine koji je danas počeo.

Na skupu će češki proizvođači predstaviti tehnologije i opremu za zaštitu od požara i poplava, a sutra predstavnici vatrogasaca spasilaca i civilne zaštite iz ove zemlje preneti svoja iskustva u sprovođenju mera zaštite i spasavanja.

Drina, Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta bio je danas u Koviljači gde je kazao da je u poslednjih dvadeset godina njegova zemlja imala nekoliko poplava i iskustva u vanrednim situacijama iz kojih su naučili sve scenarije i kako se u njima ponašati.

- Nije reč samo o tehnologijama već je to niz koraka koji se moraju napraviti, metodologija koja nije jednostavna, komunikacija između lokalne uprave i građana, da svi budu povezani, znaju šta uraditi kao prvi korak i kako dalje postupati. Morate imati sredstva, tehnologije, a preventiva je najbitnija. Morate biti spremni i napraviti sve što možete dok nema vanredne situacije, znati različite scenarije, da što više uradite u mirna vremena kako bi rizične situacije spremno dočekali - kazao je češki ambasador i istakao da su u Srbiji jednu barijeru protiv poplave instalirali u Sremskoj Mitrovici.

Oprema iz Češke
Oprema iz Češkefoto: Kurir/T.Ilić

Kako je podsetio pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić Loznica suočavala sa takvim situacijama 2014. kada je poplavljeno više od 2.500 domaćuinstava, oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i bila je znatno oštećene sva infrastruktura.

- Tada su naši prijatelji iz Češke sa svojim vatrogasno - spasilačkim jedinicama otklanjali posledice poplave. Danas nam predstavljaju njihova iskustva u vanrednim situacijama i prikazaće njihovu opremu za spasavanje. Svesni smo da dobro opremljena i pripremljena jedinica civilne zaštite najbolje deluje preventivno, a i operativno kada se nevolja desi. To jeste najbolji put ka smanjenju rizika od katastrofa i zaštiti ljudskih života što je i najvažnije – kazao je Đokić na skupu na kome je veliki broj lokalnih samouprava.

Drina, Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

On je rekao da je gradonačelnik Vidoje Petrović pre četiri godine pokrenuo inicijativu da se Drinski sliv uvede u sistem smanjenja rizika od katastrofa i da će sutra u Koviljači biti predstavnici Osečine, Ljubovije, Malog Zvornika, Krupnja, Bajine Bašte, Nove Varoši, Sjenice, Priboja, Prijepolja i Loznice.

- Cilj je da Drinski sliv uvedemo u smanjenje rizika od katastrofa, a pošto ta reka spaja dve države želja je da u taj sistem uvedemo i mesta sa leve obale Drine – rekao je Đokić

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta
Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhtafoto: Kurir/T.Ilić

Sutra će, kako je predviđeno, biti upriličeno predstavljanje i uručivanje Sporazuma o osnivanju zajedničke službe za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa u slivu reke Drine.

Kurir.rs/ T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track