SA HILANDARA STIGLA IKONA TROJERUČICE! Poklon darodavaca hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru! FOTO
Foto: Kurir/T.Ilić

svečano dočekana

SA HILANDARA STIGLA IKONA TROJERUČICE! Poklon darodavaca hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru! FOTO

Srbija -

LOZNICA - Svečani doček kopije ikone Presvete Bogorodice Trojeručice danas je oko 18 časova upriličen ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru. Reč je o kopiji koja je izrađena u Manastiru Hilandar kao poklon određenih darodavaca ovoj lozničkoj crkvi u kojoj će ostati kao njeno trajno vlasništvo.

Hilandar
foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima starešine novolozničke crkvene opštine sveštenika Slaviše Markovića, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice od danas će biti u ovom hramu zahvaljujući darodavcima koji su ‘’skromni ljudi u svom prikazivanju, a široke ruke u darivanju našem narodu’’.

Hilandar
foto: Kurir/T.Ilić

- Kopiju je delo monaha Simeuna Hilandarca koji radi većinu kopija na Hilandaru. Hram na Lagatoru biće jedinstven po tome što ima ovu ikonu kakvu nema nijedna od ostalih bogomolja u lozničkom kraju – kazao je on. Ikona Bogorodice Trojeručice dovežena je u kočiji, a onda su je dvojica momaka u narodnoj nošnji poneli ka crkvi gde ju je čekalo ovdašnje sveštenstvo i vernici.

Hilandar
foto: Kurir/T.Ilić

Kada je uneta u hram ikona je okićena, a onda je služena večernja služba i Akatist Presvetoj Bogorodici Trojeručici. Ikona Bogorodice Trojeručice najpoštovanija je ikona na Hilandaru i kod srpskog naroda najznačajnija, a jedna je od najpoštovanijih u pravoslavnom svetu.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track