DUHOVNI MEDALJONI: U Varvarinu otvorena izložba duboreza istaknutog umetnika Časlava Milisavljevića
Foto: Kurir/Ž.M.

trajaće 15 dana

DUHOVNI MEDALJONI: U Varvarinu otvorena izložba duboreza istaknutog umetnika Časlava Milisavljevića

Srbija -

U Opštinskoj biblioteci u Varvarinu otvorena je samostalna izložba duboreza “Duhovni medaljoni”, autora Časlava Milisavljevića iz Zvečana, jednog od najboljih umetnika amatera sa severa Kosova i Metohije i dugogodišnjeg novinara Radija Kosovska Mitrovica.

Izložba
foto: Kurir/Ž.M.

- Ova izložba predstavlja moje poimanje života u poznim godinama, kroz duborezu u drvetu, kako Grci kažu ksilostavrografija. Moji motivi su pravoslavna srpska umetnost, bogata i koja nas jednostavno obavezuje da kroz ovakav vid trajanja i mi postojimo, postojimo kao narod, kao ljudi kojima niko to ne može da oduzme zato što je pravoslavna umetnost srpski identitet, srpska tradicija i srpsko nastajanje i postojanje, potreba da čuvamo da bi smo i sebe sačuvali.

- Ja u duši čuvam sve ove radove iz zadovoljstva oplemenjujući prvo sebe, pa onda i ljude koji to vole. Motivi duboreza su sazdani, pre svega, kroz bogatu lepezu ikona, rozeta, frizova bogate ornamentike.

Izložba
foto: Kurir/Ž.M.

Drvo, drvo života, kao i čovekovo, ovog puta je u funkciji moje želje da njegovom božanstvu, na neki način i povratim i vratim”, kaže Časlav Milisavljević. Ovaj istaknuti umetnik se rezbarenjem u drvetu amaterski bavi više decenija, a ljubitelji umetnosti u Varvarinu će u narednih 15 dana uživati u prelepim radovima Časlava Milisavljevića.

Otvaranje izložbe su uveličali književnici sa Kosmeta - Milan Mihajlović, pesnik iz Kosovske Mitrovice i Nenad Jero Radenković, pesnik, književni i likovni kritičar i vajar iz Zvečana.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track