SEĆANJE NA VARVARINSKU TRAGEDIJU IZ 1999. GODINE: NATO bombe ubile DESETORO, koje nikad ne smemo zaboraviti (FOTO)
Foto: Kurir/Ž. M.

obeležena godišnjica

SEĆANJE NA VARVARINSKU TRAGEDIJU IZ 1999. GODINE: NATO bombe ubile DESETORO, koje nikad ne smemo zaboraviti (FOTO)

Srbija -

Opština Varvarin svake godine obeležava 30. maj, tragičan i najtužniji dan u svojoj istoriji, pa tako je bilo i danas.

Bila je nedelja, pijačni dan, 30. maj 1999. godine, a u Varvarinu velika slava – Duhovi, praznik posvećen Svetoj Trojici. NATO bombarderi su sa dva projektila usmrtili desetoro ljudi, nedužne civile koji su se po vedrom i sunčanom vremenu, u 13.25 našli na starom mostu preko Velike Morave.

Varvarin
foto: Kurir/Ž. M.

Od NATO zločinaca stradali su: Sanja Milenković (15), Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Zoran Marinković (33), Ratobor (38) i Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tola Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68).

Varvarin
foto: Kurir/Ž. M.

Vence na spomen obeležje su položili članovi porodica stradalih, državni sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, delegacija Vojske Srbije, načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, delegacija opštine Varvarin i drugih lokalnih samouprava, ustanova i organizacija, a parastos su služili sveštenici Temnićkog namesništva Kruševačke eparhije.

"Kada se na istorijsku matricu stradanja nanesu nove patnje, izroni tragično osećanje života, kao neka sudbinska određenost našeg srpskog naroda, upravo taj obrazac ovu varošicu mapirao je kao istorijsku tačku tog 30. maja 1999. godine. Danas, na izmaku maja 2022. godine, obeležavamo 23 godina od bombardovanja Varvarinskog mosta, 23 godina od stradanja nedužnih civila.

Varvarin
foto: Kurir/Ž. M.

Stariji pripovedaju, a nove generacije samo naslućuju razmere bola i u toj slutnji grade oprez, zbog svega pretećeg, zbog ništitelja čiji mač nikako u korice da se vrati. Zavičajne senke neminovno su deo odrastanja svakog novog naraštaja na ovim moravskim obalama, a sva svedočanstva, preživele muke, naše su gorko nasleđe, ali nam pomažu da izgradimo merila po kojima procenjujemo svet”, poručila je predsednica opštine Varvarin, dr Violeta Lutovac Đurđević.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miodrag Kapor je rekao da se sećamo prošlosti kako bi jasno trasirali svoju budućnost, Srbija u svojoj istoriji uvek bila na pravoj strani i uvek vodila odbrambene i oslobodilačke ratove.

- Tako je bilo i pre 23 godine, kada je tokom 78 dana 17 najrazvijenijih, "najdemokratskijih" zemalja Evrope, na pragu 21. veka, varvarski bombardovalo u srcu civilizovane Evrope, na nezakonit, nevojnički i neljudski način. Ogroman je broj primera tokom tih dana kada su agresori za "legitimne" ciljeve imali bolnice, škole, pijace, mostove, gradska jezgra i kada je fraza "kolateralna šteta" bila svakodnevno objašnjenje za namerno uništavanje infrastrukture, privrednih objekata, ali i za namerno ubijanje ljudi sa ciljem zastrašivanja i radi satiranja srpskog bića.

Varvarin
foto: Kurir/Ž. M.

Da li još neko veruje da uz svu tehnologiju i veliki vojni i vajni stručnjaci NATO pakta nisu znali da se most nalazi na samo od 200 metara oko pijace i na 120 metara od crkve. Njihovi sudovi nisu porekli da su nemački vojnici počinili na ovom mestu zločin i to se sve dešava u vremenu kada slave 50 godina NATO pakta i kada NATO pakt odlučuje da krene sa sejanjem tepih bombi, sa masovnim bacanjem kasetnih bombi da bi se narod Srbije zastrašio, zapretio i da bi se uništio, naglasio je državni sekretar Miodrag Kapor.

Varvarin
foto: Kurir/Ž. M.

Recital "Boli nas trošna tvrđava čovečanstva, boli nas Sveta Trojica" pripremila je profesorka srpskog jezika i književnosti Jelena Rajić, sa članicama sekcije scenskih umetnosti srednje škole Varvarin Martom Mijatović, Lolitom Matić, Magdalenom Milić i Ivom Damnjanović, dok je venac sa mosta u Veliku Moravu spustio đak generacije varvarinske Srednje škole Stefan Pantić.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track