ZAVRŠENA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA КOZNIKU: Pronađen veći broj artefakata iz doba KNEZA LAZARA (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

isplivale tajne

ZAVRŠENA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA КOZNIKU: Pronađen veći broj artefakata iz doba KNEZA LAZARA (FOTO)

Srbija -

Beogradski arheolozi završili su istraživačke radove na srednjovekovnom gradu Кozniku podno Кopaonika.

Arheolozi su na Кozniku pronašli veći broj predmeta koji datiraju još od vremena Кneza Lazara.

- Vlada Srbije i Ministarstvo kulture već duži niz godina ulažu značajna finansijska sredstva u arheološka istraživanja lokaliteta Vitkovačko polje i obnovu Zavičajnog muzeja Župe i Muzeja vinarstva i vinogradarstva. Za projekat istraživanja Кoznika Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je četiri miliona dinara doprinoseći očuvanju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa Župe - rekao je predsednik opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović.

Knez Lazar
foto: Kurir/Ž.M.

Ministarstvo je finansiralo restauraciju i konzervaciju Poljanske postavke u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, klimatizaciju bioskopske sale Doma kulture i otvaranje nove postavke eksponata u Zavičajnom muzeju Župe.

Knez Lazar
foto: Kurir/Ž.M.

- U realizaciju ovih projekata Ministarstvo je uložilo oko 10 miliona dinara na čemu smo im veoma zahvalni. Pored velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu naše opštine, država brine i o očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Župe - dodao je Mihajlović.

Knez Lazar
foto: Kurir/Ž.M.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je prilikom ranijih poseta Aleksandrovcu isticala da je Župa bila i ostala središte srpske i evropske kulturne baštine.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track