SVETSKI PRIZNATA KRUŠEVLJANKA DOBILA PRIZNANJE I U SRBIJI: Bojana Kostka među 100 najuspešnijih poslovnih žena
Foto: privatna arhiva

SVETSKI PRIZNATA KRUŠEVLJANKA DOBILA PRIZNANJE I U SRBIJI: Bojana Kostka među 100 najuspešnijih poslovnih žena

Srbija -

Pošta Srbije proglasila je pobednice prvog nacionalnog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena", pod sloganom "Najbolje tek dolazi". U srpskoj eliti vrhunskih preduzetnica je i Kruševljanka Bojana Kostka, vlasnica i dizajnerka Internacionalnog brenda Kostka Nail System, koji danas uspešno posluje u 14 zemalja EU, SAD, Velikoj Britaniji i Srbiji.

JP Pošta Srbije se ovim konkursom pridružila inicijativi i planovima Vlade Srbije za podršku ženskom preduzetništvu i unapređenju položaja žena na tržištu rada. Konkurs je trajao od 8. marta do 8. aprila, a kriterijumi za ocenjivanje su bili vrlo strogi i to: nagrade u oblasti poslovanja ili stvaralaštva, društveno-odgovorne aktivnosti i uspešnost prezentovanih poslovnih aktivnosti ili poslovne ideje.

Bojana Kostka, kruševačka avangardna umetnica se proslavila pre više godina u svetu po svojim originalnim dizajnerskim patentima i vrhunskim dostignućima i kao osnivač potpuno novog pravca u umetničkom dizajnu.

Bojana je karijeru započela davne 1999. godine za vreme embarga i NATO bombardovanja, otvorivši mali salon u Kruševcu. Ovi teški uslovi nisu je pokolebali, već naprotiv, osnažili su je za dalje izazove koje će joj život doneti. Bojana se rado seća početaka karijere, posmatrajući ih radije kao izazov nego kao teške okolnosti. Bojana objašnjava da je, usled restrikcija struje i nestašice osnovnih materijala za rad, bila prinuđena da improvizuje, što je imalo jak uticaj na razvoj njene kreativnosti i inovativnosti. Veliki svetski uspeh ostvarila je 2006. godine, kada je patentirala svoj prvi dizajn. Do 2011. godine patentirala je još 17 dizajna i zvanično postala osnivač potpuno novog pravca u umetničkom dizajnu pod nazivom „Extreme Nail Forms“, koji je danas jako popularan u svetskoj "Nail industriji".

Što je pravac postajao popularniji, tako je raslo i interesovanje za edukacije o istom, pa je Bojana počela da putuje svetom edukujući mlade umetnike. Godine 2013. Bojana osvaja titulu „Najbolji dizaner Srbije“, a tri godine kasnije, titulu najboljeg tehničara na svetu. Bojana je bila na naslovnim stranama mnogih svetskih časopisa, godinama unazad, organizator velikih internacionalnih takmičenja, glavni sudija na takmičenju za prvaka sveta u Veldenu, mentor mnogih, danas, poznatih umetnika širom sveta, a njena dostignuća su priznata od strane World Nail Associacion and EU Nail Associacion, kao i od strane EUIPO (EUROPEAN UNION INTELLECTUAL PROPERTY OFFICE). Godine 2017. Bojana je plasirala novi kozmetički brend Kostka Nail System, na teritoriji Evropske unije. Brend je jako brzo doživeo ekspanziju, zbog svojih luksuznih pakovanja i proizvoda za ćije je formulacije zadužena lično Bojana, a koje čine ove proizvode jedinstvenim na tržištu.

Početkom pandemije kovida, Bojana odlučuje da plasira svoj brend i na srpskom tržištu, po znatno nižim cenama, kako bi pomogla kolegama iz ove branše. Za nepune dve godine, brend je doživeo neočekivanu ekspanziju u našoj zemlji, a vlasnica brenda i zvanično priznanje od strane naše države i Pošte Srbije, koje joj je nedavno dodeljeno.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track