SKANDALOZNI VANDALIZAM U HRAMU SVETE TROJICE U VRANJU: Uništen ikonostas, sramno oskrnavljene ikone (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

SKANDALOZNI VANDALIZAM U HRAMU SVETE TROJICE U VRANJU: Uništen ikonostas, sramno oskrnavljene ikone (FOTO)

Srbija -

U Sabornom hramu Svete Trojice koji se nalazi u centru Vranja juče se dogodio nezapamćeni vandalizam u kome su oštećene ikone.

ikone, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Za sada nepoznati počinioci, crvenom bojom oskrnavilii su glavni ikonostas i još 20 ikona pored, koje su se nalazile u crkvi. Akcenat je dat "na oči na blagoslove i na gospodnje i bogorodične ikone". Učinjen je jedan vandalski čin oskrnavljanje ikona u Hramu Svete Trojice, kaže u izjavi za Kurir protonamesnik Vedran Kostić ekonom manastira Svetog Nikole u Vranju .

ikone, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Ikone su od izuzetnog značaja nacionalno su blago, pod zaštitom su države. Načinjena je neprocenjiva šteta kako u kulturnom tako i u verskom dobru ovoga kraja", kaže protonamesnik.

ikone, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Sveštenik navodi da su tužilaštvo i policija sinoć izvršili uviđaj i da se ovakav slučaj do sada nije desio.

"Tako da prepuštamo dalje nadležnim organima slučaj. U gradskoj crkvi ne, ovakav slučaj se nije desio ", kaže protonamesnik.

1 / 15 Foto: Kurir/T.S.

Protonamesnik nije želeo da komentariše dovođenje u vezu vandalskog čina sa sektom.

"To prepuštam tužilaštvu. Ali tu je akcenat dat na oči na blagoslove i na gospodnje i bogorodične ikone", navodi Kostić.

Miodrag Stojanović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju potvrdio je za Kurir da se skrnavljenje ikona dogodilo u petak uveče kada su nepoznata lica ušla u prostorije crkve Svete Trojice koja se nalazi u centru Vranja i crvenom bojom oskrnavila ikone u predelu lica i oko očiju. Krivično delo kvalifikovano je kao uništenje i oštećenje tuđe stvari.

"Tom prilikom crvenom bojom oskrnavili su glavni ikonostas i još 20 ikona pored, koje su se nalazile u crkvi . Crvenom bojom oskrnavljene su ikone u predelu lica oko očiju. Tužilaštvo je naložilo da se izuzmu video snimci sigurnosnih kamera koje se nalaze u crkvi. Takođe je naloženo da se fotografiše lice mesta da se napravi dokumentacija i da se krene u pravcu pronalaženja NN učinioca ovog krivičnog dela, uništenje i oštećenje tuđe stvari koje se goni po službenoj dužnosti", objašnjava Stojanović.

Spekuliše se, prema nezvaničnim informacijama Kurira da postoji mogućnost da su to uradili pripadnici neke verske sekte.

ikone, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Saopštenjem za javnost oglasila se i Eparhija vranjska

- Dana 02.06.2022. godine, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju primećeno je skrnavljenje i oštećenje ikona i ikonostasa, a pored njih i ostalih ikona u crkvi, paraklisu i krstionici (ukupno 20 ikona). Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja. Dana 03.06.2022. godine obaveštena je Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama. O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo. Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska). Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga. Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu, navedeno je u saopštenju Eparhije vranjske.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track