POPRAVIO VIŠE OD 8.000 HARMONIKA: Vitalni Čačanin ima skoro 90 godina, i dalje se bavi posebnim zanatom, MIODRAG JE ŽIVA LEGENDA
Foto: RINA

majstor svog zanata

POPRAVIO VIŠE OD 8.000 HARMONIKA: Vitalni Čačanin ima skoro 90 godina, i dalje se bavi posebnim zanatom, MIODRAG JE ŽIVA LEGENDA

Srbija -

Iako je duboko zagazio u devetu deceniju života Miodrag Bajić (88) iz sela Trbušani kod Čačka još uvek je neprikosnoveni majstor za harmoniku.

Ne samo da ovaj instrument perfektno svira, već je jedan od retkih u zapadnom delu Srbije koji ga pravi i popravlja. Do sada je kroz njegove vešte ruke prošlo na hiljade harmonika i ako bi postojao "doktorat" u ovoj oblasti nema dileme da bi ovaj vremešni, ali vitalni Čačanin bio ovenčan laskavom titulom "doktora".

Miodrag Bajić
Miodrag Bajićfoto: RINA

- Možda vam deluje jednostavno, ali harmonika je velika nauka, a muzika najeminentnija umetnost. Popravio sam ih preko 8.000 i danas ih radim. Dolaze ljudi sa svih strana i donose, nekima je potrebna popravka, a nekima sklopim nove harmonike. Ovih dana je još jedna nova izašla ispod mog majstorskog čekića i ona je odmah spremna za start, ne bi se postideli ni kad bi je odneli na svetska takmičenje - rekao je Miodrag za RINU.

Iz njegove radionice skoro svakodnevno se čitavim selom šire najlepši tonovi koje harmonika, omiljeni narodni instrument, može da odsvira.

Nekadašnji vrsni harmonikaš velike Jugoslavije priseća se svojih nastupa u elitnim hotelima sa najvećim muzičkim zvezdama tog vremena.

- Mogu da kažem da sam nastupao u najluksuznijim hotelima i restoranima, počev od Zehre Deović, Nade Mamule, preko Lepe Lukić, Ane Bekute, pa do naše komšinice Mice Davorike, poznatije kao Mice Trofrtaljke. Sve te staze sam prošao i sve te muzičke manifestacije, festivale i takmičenja, gde niko nije mogao da zasvira bez velikog kvaliteta i znanja - pojasnio je Bajić.

Miodrag Bajić
foto: RINA

Kaže da svako ko svira harmoniku mora dobro i da je poznaje, jer samo na taj način mogu postati pravi virtouzi. Svoje znanje o ovom instrumentu pretočio je čak i u knjigu koja nosi simboličan naziv "Harmonika velika nauka".

- Mnogi harmonikaši u svetu i kod nas, čak i oni koji su visoko afirmisani, bave se harmonikom celog života, ali je ne poznaju. Treba je naučiti. Ona ima 12 intonacija, sve su podjednake na gramatičnim harmonikama sa šest redova. Ja napravim i sklopim harmoniku od sirovog komada i mora da se zna dok se montira kako i kakav zvuk treba da se čuje. To bi bila jedna osnovica za ljude koji se bave harmonikom - iskusno objašnjava ovaj velemajstor za harmoniku.

Miodrag Bajić
foto: RINA

Miodrag, inače, nema mašinu koja bi mu pomogla, sve što stvara on zapravo radi ručno i stvara svojim prstima i naglaša da je to i najvažnije, jer svaku harmoniku radi sa puno ljubavi i sa punim srcem.

- Prvo sve iscrtam, izbušim rupice i prorezujem posle sa turpijama. Dakle, sve što radim, radim prstima i sa alatom. Inače, imam oko 850 šablona i alatki, koje sam ja napravio u svojoj karijeri za brzo i dobro popravljanje i izradu harmonika - zaključio je ovaj vitalni starac.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track