OČUVANJE TRADICIJE I IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA: Međuokružna smotra folklornih ansambala u Orašju (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

OČUVANJE TRADICIJE I IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA: Međuokružna smotra folklornih ansambala u Orašju (FOTO)

Srbija -

U varvarinskom selu Orašju održana je tradicionalna, 16. po redu, Međuokružna smotra folklornih ansambala Rasinskog, Raškog, Moravičkog, Šumadijskog, Pomoravskog i Nišavskog okruga.

Manifestacija je održana posle dvogodišnje pauze, zbog epidemije korona virusa, a otpočela je defileom učesnika, koji su u narodnim nošnjama prošetali od škole do letnje pozornice Doma kulture. Festival narodne pesme, igre i narodnog stvaralaštva, na kojem učestvovalo 10 folklornih ansambala iz šest okruga centralne i južne Srbije, otvorio je zamenik predsednice opštine Varvarin Dejan Milanović.

orašje, folklor
foto: Kurir/Ž.M.

- Kulturno umetnička društva se u Srbiji trude godinama da očuvaju naše kulturno nasleđe, naš folklor, narodnu miziku, pesmu, igru i ostale elemente narodnog stvralaštva, pa tako i opština Varvarin pozdravlja svaki vid ovakvih manifestacija i podržava inicijativu i organizaciju istih, kako nekada, tako i danas, a nadam se i ubuduće. Domaćin zaslužuje veliku pohvalu za odličnu organizaciju, a čestitam im i veliki jubilej, 70 godina rada i postojanja KUD “Vuk Karadžić".

orašje, folklor
foto: Kurir/Ž.M.

Ovogodišnji učesnik je i KUD-a “Čarapanka” iz Krvavice i Šašilovca, kod Kruševca.

-Naš KUD “Čarapanka” postoji od 2007. godine, jedno vreme, zbog pandemije korona virusa, KUD nije funkcionisan, evo ponovo smo pokrenuli i trenutno imamo oko 70 članova, što veliki folklor, što mali. Ovde su učestvovali samo naši članovi stariji od 15 godina i bitno je da smo ovde stekli dosta prijatelja i nastavićemo saradnju sa njima, pozvani smo da gostujemo u nekim mestima, a pozvaćemo i njih da nam uzvrate posetu. Do sada smo učestvovali na mnogo manifestacija na nivou grada Kruševca, a koristim priliku i da pozovem sve da se prijave za učešće 30. jula na manifestaciji kod nas u Krvavici, biće nam zadovoljstvo, kaže Jugoslav Antić, predsednik Saveta Mesne zajednice Krvavica.

orašje, folklor
foto: Kurir/Ž.M.

Na ovom festivalu folklora izvorne narodne muzike i tradicije predstavila su sledeća kulturno umetnička društva: “Vuk Karadžić” iz Orašja, “Jovan Kursula” iz Sela Varvarin, “Lapovo” iz Lapova, “Jelek” iz Podunavaca (Vrnjačka Banja), “Sitan vez” iz Lopaša (Trstenik), “Mladost” iz Čitluka (Sokobanja), “Žiča” iz Žiče (Kraljevo), “Dragačevski vez” iz Lučana, “Glogovac” iz Glogovca (Jagodina) i “Čarapanka” iz Krvavice i Šašilovca (Kruševac). Takmičare je ocenjivao selektor Saveza amatera Srbije Vukosav Vule Živković, član stručnog odbora za igre.

orašje, folklor
foto: Kurir/Ž.M.

Organizatori 16. Međuokružne smotre folklornih ansambala bili su KUD “Vuk Karadžić” i Mesna zajednica Orašje, a pokrovitelj Opština Varvarin.

orašje, folklor
foto: Kurir/Ž.M.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track