KAD ZAIGRA MLADOST NOGE SAME LETE: Međunarodni festival folklora Raspevano proleće u Loznici
Foto: T.Ilić

19. po redu

KAD ZAIGRA MLADOST NOGE SAME LETE: Međunarodni festival folklora Raspevano proleće u Loznici

Srbija -

Nastupom ispred Vukovog doma kulture na lozničkom šetalištu sinoć je zvanično otvoren 19. međunarodni festival folklora ''Raspevano proleće''. Dan pre učesnici su se družili u Lipničkom Šoru odakle je domaćin festivala KUD ''Frula'', a pre prvog nastupa folklorni ansambli su napravili defile po gradu.

Festival je zvanično otvorila Snežana Perić, direktorka Turističke organizacija grada, koja je rekla da je ''Loznica moderan grad koji čuva svoju tradiciju’’, a onda su učesnici pokazali šta znaju. Prvi su igre iz centralne Srbije zaigrali namlađi članovi KUD ''Frula'', a zatim su nastupili članova kulturno-umetničkih društava ''Branko Radičević'' iz Novih Banovaca, ''Izvor'' iz Velike Drenove, loznički ''Karadžić'', ''Ilićka'' iz Brčkog, DNTK ''Jeka'' iz Obrenovca, COKT ''Jevrem Obrenović'' iz Šapca folklorni ansambli ''Đido''iz Bogatića i ''Panonija'' iz Tuzle, a danas učestvuju i društva ''Dr Đorđe Natošević'' –Slankamen, ''Mačvanka'' Klenje, ''Joco Savić Ilićka'' iz Brčkog, krupanjski ansambl Biblioteka ''Politika'' i ''Kovilje'' iz Banje Koviljače. Prema rečima Dragana Puljezevića, osnivača i umetničkog rukovodioca KUD ''Frula'', ovogodišnji festival je okupio ansamble iz Srbije i BiH, sa oko 700 učesnika.

Loznica, raspevano proleće
foto: T.Ilić

- Ovo je do sada jedan od naših najkvalitetnijih festivala, imamo društva sa odličnim koreografijama, učestvuju prvi i pripremni ansambli, a sutra će igrati i dečiji. Milina je videti ovoliko mladih koji vole i neguju našu tradiciju, narodnu igru i pesmu. Danas nas je nebo pogledalo i kiša nije pokvarila program u kome su uživali i ansambli i publika. Nadam se da će tako biti i u Banji Koviljači – kazao je juče on.

Odjekivalo je gradsko šetalište od pesme i muzike u ipak prijatnoj subotnjoj večeri, a danas će ansambli nastupiti u amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u ''kraljevskojbanji''. Pre završnog koncerta u Koviljači je planiran svečani defile učesnika. Inače, KUD ''Frula'' postoji od 2003. godine i kroz njegove ansamble prošlo je više stotina devojčica i dečaka iz Jadra. Bili su učesnici brojnih festivalima širom Srbije i regiona, a za prikazanu igru zasluženo dobili niz priznanja i nagrada. Najdragocenije je što su minulih godina ostvarena mnoga poznanstva i prijateljstva među mladima, članovima drugih folklornih društava, nastala tokom festivala.

1 / 7 Foto: T.Ilić

Domaćin festivala ''Raspevano proleće'' je KUD ''Frula'' koji organizuje uz podršku MZ Lipnički Šor, OŠ ''Sveti Sava'', Centra za kulturu ''Vuk Karadžić'', Turističke organizacije, Grada Loznice i brojnih prijatelja.

(Kurir.rs/T.I)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track