MIĆINI I VERINI DANI U LOZNICI: Manifestacija u čast velikog slikara (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

MIĆINI I VERINI DANI U LOZNICI: Manifestacija u čast velikog slikara (FOTO)

Srbija -

Pre 99 godina na današnji dan, u Loznici je rođen akademik Miodrag Mića Popović, veliki srpski slikar druge polovine XX veka. Tim povodom u Loznici će biti održana dvodnevna tradicionalna manifestacija "Mićini i Verini dani", posvećena ovom velikom srpskom slikaru, kao i njegovoj supruzi, istaknutoj slikarki Veri Božičković Popović, koju organizuje loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Kroz različite programe tokom ove manifestacije javnost se upoznaje sa svim oblicima umetnosti kojima se srpski plodonosni umetnik bavio. Kako je saopšteno iz Centra za kulturu, ovogodišnja manifestacija počeće projekcijom dokumentarnog filma "Mića Popović", koji su pre pet godina snimile Filmske novosti u okviru televizijske serije "Najveći slikari Srbije", a režirao ga je Milan Stevanović.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Projekcija filma biće održana sutra u 19 časova, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici. Dan kasnije će na istom mestu biti održan program koji traje dve decenije, predstavljanje časopisa za kulturnu istoriju Jadra "Prizor" koji svojim tekstovima čuva bogatu baštinu Jadra i Srbije.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Predstavljanje 21. broja "Prizora" je u 12 časova, a o njemu će govoriti Marina Cvetanović, kustos istoričar umetnosti. Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović osnovana je 1989. godine, na osnovu ugovora o poklonu sklopljenog između darodavca Miće Popovića i opštine Loznica.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Svečano je otvorena 28. oktobra 1989, a smeštena je na spratu Kuće Katića, u ulici Jovana Cvijića broj 15 u Loznici. Pored brojnih nagrada i priznanja, Popović je 1989. godine proglašen i za počasnog građanina Loznice. ‘’Mićini i Verini dani’’ održavaju se od 2001. u junu, neposredno vezani za Stalnu postavku slika, a od 2002. izlazi i časopis "Prizor" u izdavaštvu Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić“.Svestrani umetnik Mića Popović umro je 22. decembra 1996. u Beogradu. Inače, Mića Popović uz Vuka Karadžića i Jovana Cvijića spada među najpoznatije ličnosti lozničkog kraja.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track