ZAMENICA AMBASADORA IZRAELA U SRBIJI ZALJUBILA SE U SOMBORCA: Osvojio njeno srce, za njega se i udala
Foto: Shutterstock, Twitter Printscreen

srpska snajka

ZAMENICA AMBASADORA IZRAELA U SRBIJI ZALJUBILA SE U SOMBORCA: Osvojio njeno srce, za njega se i udala

Srbija -

BEOGRAD/NOVI SAD - Majan Ben Tura je zamenica ambasadora Izreala u Srbiji. Mandat joj se završava u oktobru, a juče je bila u poseti Novom Sadu.

Posle tri godine boravka u Srbiji i Beogradu seli se u Vijetnam, gde je čeka mesto u tamošnjoj ambasadi.

Obišla je skoro celu Srbiju, a Beograd nosi u srcu. Srpskom kulturnom scenom je oduševljena, a koliko joj se dopao naš narod govori i to da se u Srbiji zaljubila i udala. Njeno srce je osvojio jedan Somborac, piše Luftika.

Majan Ben Tura
foto: Twitter P, Twitter Printscreen

– Novi Sad je divan grad, pun potencijala. Odličan je za život, jer nije prevelik, a u njemu ima svega. Kulturni život je veoma razvijen. Tu je i veliki broj studenata. Vrcavo je i živo – ispričala je u dahu, posebno se osvrnuvši na prelepu arhitekturu i impozantnu Sinagogu u Jevrejskoj ulici.

Osim samog grada i njegove energije, priznaje da prati i novosadske trendove. Na sastanak je ponela unikatnu tašnu novosadske dizajnerke Dunje Mihalački. Da li zna da je u Novom Sadu rođen i odrastao izraelski novinar i bivši ministar pravde u Izraelu Tomi (Tomislav) Lapid. Znala je, naravno, i dodala kako je u Veternik, gde se nalazi i ulica po njegovom imenu, odvela grupu studenata iz Izraela i kako su svi bili oduševljeni tom činjenicom.

U Novi Sad je došla zbog posla ali i iz zadovoljstva. Majan ima 35 godina i značajnu diplomatsku karijeru. Pre diplomatije radila je kao novinar u Izraelu.

Informisana je o najvažnijim zbivanjima, zbog prirode posle i preko pres službe u ambasadi, ali privatno, slabo prati srpske medije.

– Zanimljivo je da sam o Konstrakti saznala iz izraelskih medija – rekla je kroz osmeh.

Majan Ben Tura
foto: Shutterstock, Twitter Printscreen

Diplomatiju kaže da mnogo voli, a najviše zbog mogućnosti da utoli svoju glad za novim iskustvima i otkrivanjem različitih naroda i kultura. Ipak, kako je rekla, svaki posao i sve u životu ima svoje lepe i one manje lepe stvari. U diplomatiji su to rastanci.

– Biće mi mnogo teško da odem iz Srbije, da se pozdravim sa svim dragim ljudima ovde – priznala je Majan vrlo emotivno. Ipak, kako kaže, održava je želja za novim iskustvom u dalekom Vijetnamu, gde će otići sa svojim mužem, Somborcem.

Iako nije ljubitelj noćnog života u Beogradu, imala je mnogo prilika za druženja i upoznala je veliki broj domaćina, preko kojih je stvorila sliku o Srbiji.

Zanimalo nas je u čemu vidi sličnosti, a u čemu razlike srpskog i izraelskog naroda. Kazala je da smo iznenađujuće slični – oba naroda su prilično strastvena i oba neguju jake porodične vrednosti.

– Kao najveću razliku bih mogla da istaknem to što Izraelci imaju razvijeniji preduzetnički duh. Srbi ne vole baš mnogo da rizikuju. Žele sigurnost i nisu spremni da ostvare svoje ideje. Mi, u Izraelu, smo u tom smislu drugačiji. Rizikujemo više i ne čekamo da se sve poklopi kako bismo krenuli u realizaciju ideje – bila je iskrena Majan.

Izraelska ambasada u Srbiji je za vreme njenog mandata imala niz pozitivnih akcija, prevashodno iz oblasti ekologije, kulture i humanitarnog rada. Majen kaže da bezbrižno prelazi na novu funkciju, te da su odnosi izraelskog i srpskog naroda čvrsti i dobri.

Kurir.rs/Luftika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track