OVO JE NAJMLAĐI ORKESTAR U ŠUMADIJI: Osnovci frulu sviraju srcem i uz umilne zvuke PONOSNO ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU (FOTO)
Foto: RINA

Radionica u mrčajevcima

OVO JE NAJMLAĐI ORKESTAR U ŠUMADIJI: Osnovci frulu sviraju srcem i uz umilne zvuke PONOSNO ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU (FOTO)

Srbija -

Nekada je svaka kuća imala frulu i svog svirača, a umilni zvuci budili su emocije. Danas je sve manje mladih koji se odlučuju da sviraju ovaj instrument, ali u srcu Šumadije u selu Mrčajevci osnovci se trude da sačuvaju tradiciju.

Iz jedne učionice skoro svakodnevno se čuju umilni zvuci, a mali frulaši sa ponosom uče srpke narodne pesme.

- Naučili smo mnoge pesme, počev od "Oj, Moravo", "Na kraj sela žuta kuća", "Lepe li su, nano, Gružanke devojke" i još mnogo narodnih lepih pesama. Mnogo nam se sviđa što pohađamo radionicu, jer može dosta toga lepog i korisnog da naučimo, o istoriji našeg naroda i muzici - kazali su učenici za RINU.

Najmlađi orkestar u Šumadiji
foto: RINA

Ideja da namjlađi nauče svirati frulu potekla je zahvaljujući Društvu za negu narodne tradicije Etnos iz Čačka, a glavni cilj jeste promocija ovog instrumenta i srpske narodne tradicije.

- Danas deca slabo poznaju narodnu tradiciju i zbog toga smo mi tu da im na najbolji način na koji možemo to približimo. Pokušavamo da im dočaramo svu lepotu frule, važnost da taj instrument ne sme da se izgubi. Ako je potrebno ići od vrata do vrata, kako bi ih naučili pravim vrednostima. I zbog toga u ovakvim radionicama, gde deca interaktivno uče, a ne po notama kao kod drugih, oni se motivišu za nešto dalje - izjavio je predavač Zoran Jevtić.

1 / 6 Foto: RINA

Frulaštvo je jako zastupljeno u čitavoj Zapadnoj Srbiji, a kruna je svakako Sabor frulaša koji se već godinama održava u selu Prislonica pored Čačka.

Mališani svirači već su predstavljali Moravički okrug na završnoj Smotri dečjeg narodnog stvaralaštva Srbije u Banjevcu, a tako su sebi obezbedili pozive da gostuju u Novom Sadu, Boljevcu i mnogim drugim mestima.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track