DŽEMIJADA U OBREŽU: 12 ekipa se takmičilo, pobedila Dolina Bačine (FOTO)
Foto: Kurir/Ž. M.

DŽEMIJADA U OBREŽU: 12 ekipa se takmičilo, pobedila Dolina Bačine (FOTO)

Srbija -

Privredno-turistička manifestacija “Džemijada”, u organizaciji Udruženja žena “Juhorske vile”, održana je u u Obrežu. U takmičarskom delu programa nastupilo je 12 ekipa, a najbolja je bila iz Udruženje građana “Dolina Bačine”.

Takmičari su se preznojavali u pripremi džemova, a svi prisutni su uživali u kulturno umetničkom programu, koji su izvela kulturno umetnička društva: “Kolo” iz Obreža, “Boki 4. Juli” iz Paraćina, “Potočac” iz Potočca i “Moravac veterani” iz Ćićevca. Održana je modna revija Udruženja “Vilin dom” iz Ćićevca, a svoju tačku imali su i mladi takmičari Karate kluba “Temnić”.

Drugu po redu obrešku “Džemijadu” otvorila je predsednica opštine Varvarin dr Violeta Lutovac Đurđević:

- Želim da vam se zahvalim što ste danas bili vredni i što ste nas okupili, zahvaljujem se svim učesnicima što su danas sa nama. Nažalost, dve godine zbog kovida nismo mogli da se družimo, ali danas nam je dan kada možemo to da nadoknadimo i zato vas pozivam da se lepo družimo, u prijatnoj atmosferi, da uživamo i da najbolji pobedi”, izjavila je čelnica lokalne samouprave.

1 / 6 Foto: Kurir/Ž. M.

Sezona jagoda u Temnićkom kraju se završila, ali članice Udruženja žena “Sibin” iz Obreža naglašavaju da je baš džem od jagode najukusniji.

- Kuvamo džem od jagoda, to je najbolji džem, ne treba ništa da se ubacuje zato što je prirodno i najbolje voće, kaže Drenka Miletić iz Udruženja žena “Sibin”, čiji štand je proglašen za najlepši.

Pobednica ovogodišnje Džemijade je Udruženje građana “Dolina Bačine”, drugo mesto je osvojila Unija žena SNS Varvarin, a treće mesto su podelile ekipe “Juhorskih vila” i JKP “Varvarin”.

- Mi smo novo udruženje, nedavno formirano, ovo je naše prvo učešće na ovakvim manifestacijama, a naši sponzori su “Ekstra Arabika” iz Kruševca i “Bačina vino” i oni su nam i omogućili da se ovde pojavimo. Takmičarski džemovi su džemovi od urmi, šargarepe i jabuke, a u drugoj grupi od šljiva, ruzmarina i od đumbira. Pored takmičenja u pripremi džema, izložili smo i naše medove sa voćem, medove sa pomorandžom, sa jagodom, ali imamo i džem za dijabetičare - sa aronijom i stevijom”, istakla je Vesna Jovanović iz Udruženja građana “Dolina Bačine”.

Nagrada za najinovativniji džem pripala je ekipi Udruženja “Vilin dom” iz Ćićevca, koja je pripremila džem od jabuke, ali sa još nekim tajnim dodacima.

- Danas kuvamo džem od jabuka, sa dodacima koji su tajna i pod nazivom Vilin nektar“. Inače, naše udruženje je nastalo 2015. godine, bavi se očuvanjem narodne radinosti, starih zanata, ali na neki nov način, prilagođen današnjem vremenu, kaže Vesna Miladinović iz Udruženja “Vilin dom”.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja