MILORADU GRAD VELIČINE PESNICE UNIŠTIO ČAK ŠEST VOZILA: Nismo se nadali da nevreme može biti ovako silovito, idemo dalje (FOTO)
Foto: RINA

MILIONSKA ŠTETA

MILORADU GRAD VELIČINE PESNICE UNIŠTIO ČAK ŠEST VOZILA: Nismo se nadali da nevreme može biti ovako silovito, idemo dalje (FOTO)

Srbija -

Zbog grada koji je prethodnih dana opustošio Dragačevo uvedna je vanredna situacija, a žitelji još uvek sabiraju štete jer je za samo 15 minuta mnogo toga uništeno.

Među meštanima koji su pretrpeli zaista velike gubitke zbog nevremena, svakako je Milorad Đekić iz sela Krivača, kom su ledenice veličine pesnice uništile pet automobila u dvorištu i traktor.

- Za kratko vreme, grad je napravio višemilionsku štetu. Ništa nije nagoveštavalo da će odjednom pasti, izručio je ogromnu količinu leda koja mi je oštetitila pet automobila, jedan traktor i crep na kući. Još nismo stigli sve ni da saberemo, a kamoli da se oporavimo. Radi se o šteti od nekoliko desetina hiljada evra. Ipak, najvažnije je da smo izvukli živu glavu i da u nevremenu nema povređenih, jer je u onoj situaciji sve bilo moguće - kaže domaćin Milorad, prenosi RINA.

Dragačevo nevreme, Milorad Đekić
foto: RINA

On se nada da će nastalu štetu na stambenim objektima sanirati u najkraćem mogućem roku, a za automobile pomoć će morati da potraži kod osiguravajućih kuća.

- Idemo dalje, idemo iznova. Nismo se nadali da nevreme može biti ovako silovito. Nešto smo osiguravali od poljoprivrede, ali moramo da sednemo i pogledamo, na automobilima je osnovno, ali domaćinstvo celo počev od kuće, štale i pomoćnih objekata moramo sami da iznesemo - dodao je Đekić.

Najkritičnija situacija je u selima Turica, Puhovo, Viča, Goračići, Dragačica, Rasovac, Donji i Gornji Dubac, Kaona, Živica, Markovica, Dučalovići, Rti, Dljin...

1 / 6 Foto: RINA

- U jednom satu ispaljeno je 78 protivgradnih raketa, koje ipak nisu uspele da razbiju gradonosne oblake i smanje obim nastale štete. Od početka godine, opština Lučani je tokom brojnih naleta gradonosnih oblaka do sada ispalila 186 protivgradnih raketa - navodi predsednik opštine Milivoje Dolović.

Formirane su dve komisije koje će odmah krenuti u popisivanje nastale štete, posebno na stambenim, pomoćnim objektima i putnoj infrastrukturi, kako bi se pristupilo obnovi i zaštititi prvenstveno kuća od mogućih pljuskova koji se očekuju i u narednim letnjim danima.

Svi građani koji su pretrpeli štetu, prijavu oštećenja mogu prijaviti na pisarnici Opštinske uprave u Lučanima i Guči.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track