NOVI SEMAFORI U LOZNICI: Uskoro signalizacija na 2 frekventne raskrsnice u centru grada (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

bezbednost saobraćaja

NOVI SEMAFORI U LOZNICI: Uskoro signalizacija na 2 frekventne raskrsnice u centru grada (FOTO)

Srbija -

Na raskrsnici kod Tehničke škole i Muzeja Jadra, jedne od najfrekventnijih u strogom centru Loznice, počeli su radovi na postavljanju semafora.

Osim nje ove godine dobiće ih još dve - raskrsnica kod Srednje škole "Sveti Sava" i Ekonomske škole kao i na Vladića brdu (Šabački put) kod skretanja ka Lagatoru, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

Posao je prema njegovim rečima bio najavljen za prošlu godinu, ali se postupak dobijanja neophodnih dozvola odužio jer se raskrsnice nalaze na deonicama gde je upravljač JP "Putevi Srbije", a procedura da se od Ministarstva saobraćaja dobije rešenje za postavljanje semaforske signalizacije je "vrlo složena".

- Ova raskrsnica nalazi se kod srednjoškolskog parka i sve četiri srednje škole, u međusmeni na ovom mestu bude oko tri hiljade đaka, a njome od centra grada mnogi idu ka Voćnjaku i ostalim selima na tom pravcu, tako da je izuzetno frekventna. Semafori će svakako povećati bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a posebno dece-pešaka. Očekujemo da stigne u međuvremenu saglasnost i za dve preostale raskrsnice i da sve tri ove godine dobiju semafore - kaže Đokić.

Naglasio je da Loznica daje maksimalan doprinos bezbednosti u saobraćaju i da su prethodnih godina rekonstruisane gotovo sve važnije saobraćajnice i trgovi u gradu, a da se uporedo radi i na regulaciji dinamičkog i mirujućeg saobraćaja.

1 / 4 Foto: Kurir/T.Ilić

Loznica je jedna od malobrojnih lokalnih samouprava u Srbiji koje imaju usvojenu Strategiju o bezbednosti u saobraćaju, a u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom urađena je i Studija o saobraćaju.

Pored osnovnih i srednjih škola gde je veća frekvencija saobraćaja urađeni su trotoari, zaštitne ograde, postavljeni ležeći policajci, pored nekih škola su instalirani video-portali koji obaveštavaju vozače o većem prisustvu đaka. U planu je skoro postavljanje kamera koje mere brzinu kretanja vozila na Valjevskom i Šabačkom putu i Ulici Republike Srpske, prilaznim saobraćajnicama gradu, a takva već "nadgleda" put Loznica-Banja Koviljača.

Ukupna vrednost radova semaforizacije tri raskrsnice je 14,8 miliona dinara sa PDV, a kada dobiju semafore u gradu će biti ukupno jedanaest raskrsnica gde se tako reguliše saobraćaj. Semafori postoje u Bulevaru Dositeja Obradovića, Ulici vojvode Mišića, kod zelene pijace u Banjskom šoru i na dve raskrsnice na Lagatoru.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track