CRTANJE SVETLOM U MUZEJU JADRA Otvorena izložba fotografija čuvenog lozničkog fotografa (FOTO)
Foto: T.Ilić

brana od šunda

CRTANJE SVETLOM U MUZEJU JADRA Otvorena izložba fotografija čuvenog lozničkog fotografa (FOTO)

Srbija -

Treća samostalna izložba pod nazivom "Crtanje svetlom" lozničkog fotografa Pantelije Paje Ilića otvorena je u Muzeju Jadra.

Šta je sve "nacrtao" svetlom posetioci mogli videti na pedesetak fotografija čoveka koji se više od tri decenije sa manjim prekidima ne odvaja od foto-aparata i posmatranja sveta kroz objektiv.

Magistar slikarstva Drago Simić, urednik likovnih programa u Centru za kulturu, naglašava da su ovakve postavke važne jer su svojevrsna brana od šunda.

- Danas, kada svi fotografišu aparatima ili mobilnim telefonima, a rekao bih da se u istoriji nikada nije ovoliko fotografisalo, ovakve postavke su važne jer je u moru fotografija malo umetničkih i ona je zato brana od šunda u fotografiji. Smatram da treba postaviti neki vrednosni sistem šta je dobra i umetnička fotografija. Ovakvom autorskom izložbom želimo podstaći mlade da se bave fotografijom, ali na ozbiljniji način - rekao je Simić otvarajući izložbu.

1 / 4 Foto: T.Ilić

Do sada je Ilić učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i u više od 30 zemalja na svim kontinentima. Osvojio je desetak zlatnih i srebrnih medalja, pohvala i ko zna koliko sertifikata za prihvaćene fotografije poslate na izložbe i konkurse.

- U dogledno vreme planiram da od mojih izložbi napravim miks odabranih fotografija. Najviše bih želeo da svi mi, loznički fotografi, realizujemo jednu zajedničku izložbu, da zajednički pokažemo šta znamo i svu lepotu našeg kraja, ljudi i prirode - kazao je autor.

Objašnjava da su mu najčešće teme portret, "lajf" i priroda. Kako kaže, najdraže nagrade su mu druženje sa kolegama na foto safarijima kao i pozitivni komentari za njegove fotografije na društvenim mrežama.

Objektivom najčešće "hvata" momente iz svakodnevnog života običnog čoveka koji mu je neprolazna tema.

- Volim da fotografišem život, on je nepresušan izvor, ali i da mi u kadar stane i lep detalj iz šume, pored reke, livade, planine, a loznički kraj kao i naša Srbija prebogati su prirodnih lepota kao stvorenih za fotografisanje - priča Ilić koji je od pre jedanaest godina član Foto Saveza Srbije, a od 2013. ima zvanje foto amater prve klase.

Do sada je imao samostalne izložbe u lozničkoj Kancelariji za mlade, a zahvaljujući Turističkoj organizaciji grada dvadesetak Ilićevih fotografija nekoliko meseci izloženo je na šetalištu na njegovoj izložbi "’Loznica i Lozničani".

Kako Pantelija Ilić kroz objektiv vidi život grada pored Drine Lozničani mogu videti narednih dvadesetak dana.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track