VELIKANI NA ZIDU! Murali od Vuka i Tesle do patrijarha Pavla krase zid školskog dvorišta u Loznici
Foto: T.I.

Trud Učenika i nastavnika se isplatio

VELIKANI NA ZIDU! Murali od Vuka i Tesle do patrijarha Pavla krase zid školskog dvorišta u Loznici

Srbija -

LOZNICA – Dok tokom tek započetog letnjeg raspusta vreme budu provodili u školskom dvorištu lozničke OŠ ‘’Jovan Cvijić’’ igrajući fudbala, košarke ili se zabavljajući na neki drugi, sličan način, mlade će ‘’posmatrati’’ likovi nekih od najznačajnijih ličnosti iz naše istorije.

Dugački zid jedne od školskih zgrada pored igrališta, doskora unakažen svakojakim škrabotinama, grafitima i sličnim "radovima", sada je ukrašen muralima na kojima su likovi znamenitih istorijskih ličnosti.

Zahvaljujući trudu četrdesetak učenika ove škole šestog, sedmog i osmog razreda u saradnji sa nastavnicima, zid je ulepšan na nesvakidašnji način. Prvo su ga obojili kao srpsku trobojku, crveno, plavo, belo, a onda uradili likove znamenitih ličnosti.

1 / 4 Foto: T.I.

Tako jedno pored drugog "stoje" Vuk Karadžić, Anta Bogićević, Momčilo Gavrić, sva trojica iz lozničkog kraja, Milunka Savić, patrijarh Pavle, Desanka Maksimović, Ivo Andrić i Nikola Tesla.

Pored svakog pišu godine njegovog rođenja i smrti, neki njihov citat ili objašnjenje ko su, kao pored Milunke koja je heroina Velikog rata i Gavrića koji je u njemu bio najmlađi kaplara svih armija sveta.

U školi kažu da je idejni tvorac akcije koja je okupila učenike i nastavnike, veroučitelj Predrag Mitrović, a ko zna, možda će gledajući ove likove neki od lozničkih školaraca krenuti njihovim putem. Ako ništa drugo imaće prave uzore ispred sebe, one koji su nečim zaista vrednim zadužili pokolenja.

Kurir.rs/T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track