LEPOTICA S JUGA SRBIJE: Čudo netaknute prirode, fotografije čarobnih prizora (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T.S.

mnogi je nazivaju i vazdušnom banjom

LEPOTICA S JUGA SRBIJE: Čudo netaknute prirode, fotografije čarobnih prizora (FOTO)

Srbija -

Netaknuta priroda i lepota sa kojom se susreću turisti, odlikuju Vlasinu. Vlasinsko jezero i jeste destinacija koja rame uz rame sa ostalim planinskim lepoticama čini "našu najlepšu Srbiju".

Nenarušene prirodne lepote Vlasine imaju posebnost što je i izdvaja od ostalih turističkih destinacija naše lepe Srbije.

Vlasina, Vlasinsko Jezero
foto: Kurir.rs/T.S.

Vlasinsko jezero je omiljena destinacija turista ne samo iz Srbije već i regiona.

"Sećam se porodice iz Slovenije koja je svake godine boravila na Vlasinskom jezeru dok njihovo dete nije izlečilo astmu. Ljudi se ovde opuste vazduh je planinski, svežiji i čistiji, a za odmor je to najvažnije. Vlasina je za uživanje i u letnjem, ali i u zimskom periodu. Jezero, planina, šuma i rajski mir", ističu meštani.

Njihovo gostoprimstvo je nadaleko poznato, a turisti napominju da su Vlasinci pravi domaćini.

Vlasina, Vlasinsko Jezero
foto: Kurir.rs/T.S.

"Ovde ćete probati borovnicu, divlje jagode, maline, svuda oko vas je lekovito bilje od kantariona, hajdučke trave do majčine dušice. Šljiva "džanarika" je rado degustirana. A ko nije probao vlasinski sir ne zna koliko je poseban po pripremi, a onda i po ukusu i izgledu", pričaju zaljubljenici u Vlasinu.

Vlasinsko jezero se nalazi na teritoriji opštine Surdulica na oko 1.200 metara nadmorske visine. Izgradnja brane 50-ih godina prošlog veka je na položaju nekadašnjeg blata Vlasine stvorila jezero. Ono je najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji, ukazuju stručnjaci.

Vlasina, Vlasinsko Jezero
foto: Kurir.rs/T.S.

Plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera su specifičnost Vlasinskog jezera. Bogatstvo florom i faunom prostranstvo pod livadama, pašnjacima i šumama u kojima se nalazi raznovrstan biljni i životinjski svet su samo neke od karakteristika ovog kraja.. Vlasinsko jezero je bogato i ribom, grgečom, klenom, somom, šaranom, belim amurom i pastrmkom.

Meštani Vlasine zabrinuti su, jer se Vlasinsko jezero povuklo od obale. Tvrde da je i količina vode jezera poslednjih godina smanjena. Tu brigu brinu, jer žele da sačuvaju sve blagodeti i lepotu svoje Vlasine kako bi bili ponosni na nju kad dočekuju turiste.

1 / 8 Foto: Kurir.rs/T.S.

Vlasinska visoravan, sa Vlasinskim jezerom i njegovim priobaljem proglašena je uredbom Vlade Republike Srbije 2006. predelom izuzetnih odlika prve kategorije pod imenom "Vlasina", koji obuhvata površinu od 12.740,90 hektara.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track